Xancletes a l'estiu. És convenient limitar el seu ús

Data: 27-08-2018 - Categoría: Salut


En els dies de vacances i, especialment a l'estiu, acostumem a utilitzar les famoses xancletes per a gairebé qualsevol desplaçament o activitat però hem de ser conscients que les xancletes estan pensades per utilitzar-les en la platja, piscines, vestuaris, dutxes i poc més.

Per tant, es tracta de no fer un ús excessiu de les mateixes per evitar inconvenients i problemes per a la salut dels nostres peus.

Durant pràcticament tot l'any portem els peus protegits i tancats en les sabates en els habituals mitjons i quan arriba el bon temps els alliberem de qualsevol lligam i els deixem lliures posant-nos les xancletes i caminant amb elles per qualsevol superfície el major temps possible.

Tenim la percepció que amb les xancletes tot són avantatges per a la salut i comoditat dels nostres peus i ens despreocupem perquè sembla que els nostres peus estan transpirant lliurement i sense problemes.

Les xancletes no estan dissenyades per caminar

Un ús diari i continu d'aquest tipus de calçat pot crear-nos problemes importants en els nostres peus i provocar patologies del peu a mig i llarg termini. Com abans apuntàvem, aquest tipus de calçat té una utilitat molt concreta i s'ha d'evitar el seu ús inadequat

Vegem alguns dels inconvenients de l'ús inadequat de les xancletes:
 
Les xancletes no subjecten el peu de forma adequada i produeixen inestabilitat i com a conseqüència poden facilitar el patir caigudes, torçades o esquinços.

Les soles de les xancletes són planes i produeixen una tensió important a nivell del soli i els bessons el que és un risc per patir tendinitis al Aquil•les i fins i tot fascitis plantar amb una simptomatologia dolorosa i sensació de cansament.

A causa precisament de la seva sola plana ofereixen un mínim suport plantar que no les fan recomanables ja que no ofereixen una major altura del taló respecte de la planta del peu.

La sensació de què la xancleta es pot escapar del nostre peu i la manca de subjecció al taló pot provocar una posició de força involuntària dels dits.

Si caminem un temps excessiu amb xancletes el nostre pas tindrà tendència a escurçar-se i d'aquesta forma tindrem més possibilitats d'arrossegar el peu i realitzar un major treball amb el turmell.

El nostre patró de marxa s’anirà alterant amb les corresponents conseqüències biomecàniques per aquells que tenen tendència a doblar els peus cap a dins o fora mentre caminen.

El continu frec en caminar que produeixen les tires que subjecten les xancletes poden produir-nos frecs i ferides entre els dits.

En portar el peu desprotegit està totalment exposat a agents externs de tot tipus: cops, pedres, insectes intempèrie, etc. Especialment cal anar amb molt de compte amb les persones diabètiques ja que a causa de la circulació inadequada al peu es poden produir ferides amb greus complicacions.

Evidentment les xancletes están absolutament contraindicades per a la pràctica esportiva per l'evident risc que representen i, per descomptat, és molt perillós utilitzar-les durant la conducció.

El calçat ideal per a l'estiu

Estem parlant d'un tipus de sandàlies amb una bona subjecció al taló mitjançant cingles regulables i una sola consistent que proporcioni estabilitat i un bon amortiment
També seria interessant que la sola tingués un taló d'entre 1 i 2,5 centímetres per evitar la tensió a la musculatura posterior de les cames i el mateix peu.
Quant als materials és convenient que siguin flexibles i transpirables a més de còmodes i si són materials naturals molt millor.