Un milió de persones pateixen glaucoma a Espanya i la meitat no ho saben

Data: 12-03-2019 - Categoría: Salut

El Glaucoma és una patologia que engloba un total de fins a 60 malalties oculars que solen acabar provocant ceguesa a causa de la degeneració progressiva del nervi òptic. El Glaucoma es produeix quan la pressió interna de l'ull varia i es torna més alta del que és habitual, causant danys al nervi ocular que transmet la informació visual fins al cervell i provocant que la persona vagi perdent la seva capacitat visual fins, si no es tracta a temps, produir la ceguesa permanent.

El glaucoma afecta, segons estimacions, a uns 60 milions de persones i és la segona causa més comuna de ceguesa permanent entre la població. Tot i que, amb el diagnòstic i tractament adequats aquesta situació es podria prevenir en un 90% dels casos, l'OMS estima que el nombre d'afectats per glaucoma que perdin la vista s'haurà incrementat en 2020.

Precisament per la importància que té per als afectats el reconèixer la presència de qualsevol tipus de glaucoma i tractar-lo a temps és per al que es va crear el Dia Mundial del Glaucoma. El 12 de març s'ha convertit en un dia per intentar conscienciar la població dels perills del glaucoma i la importància que té rebre les cures pertinents que evitin conseqüències permanents.


El primer gran problema que planteja el glaucoma és que, majoritàriament de variants, no presenta símptomes molestos dels que l'afectat se n'adoni amb facilitat. Encara que això dificulta el qual la població es faci les proves necessàries per controlar la presència de glaucomes, el notar visió borrosa, mal de cap o ulls, nàusees o pèrdues sobtades de visió sol ser indicatiu que la pressió ocular és alta i s'hauria d'anar a un professional.

La detecció primerenca, mitjançant exàmens oculars habituals i complets, és la clau per protegir la seva visió del dany que provoca el glaucoma.

És important que es faci un examen d'ulls regularment. Cal analitzar els ulls:
  • Abans dels 40 anys, cada dos a quatre anys;
  • Des dels 40 anys fins als 54 anys, tots els anys a cada tres anys;
  • Des dels 55 anys fins als 64 anys, tots els anys a cada dos anys;
  • Després dels 65 anys, cada sis a 12 mesos.
  • Tota persona que presenti factors de risc elevats s'ha de sotmetre a un examen oftalmològic complet tots els anys o cada dos anys després dels 35 anys
El mètode més utilitzat per diagnosticar glaucomes es basa en la mesura de la pressió intraocular (PIO). Mentre que el valor normal del PIO ha d'estar al voltant de 21mmHg, en les persones que pateixen algun tipus de glaucoma sol rondar els 30mmHg. Altres proves eficaços poden ser la Gonioscopia, la polarimetria d'escaneig làser o la tomografia de coherència òptica. Els tractaments poden anar des gotes per mantenir el PIO baix fins cirurgies làser o medicació segons la gravetat del glaucoma.