Són els drons una joguina?

Data: 12-07-2019 - Categoría: Consum

A priori sembla ser que sí, ja que els prestatges de les botigues de joguines en són plens. Però la realitat no és aquesta, són molt més que això. Un dels aspectes que diferencien als Drons de les joguines habituals per a nens es que aquest disposen d’una llei que regula el vol.

Un dron és una aeronau, o sigui no és una joguina qualsevol, encara que moltes famílies els regalen com a premi de fi de curs.

Potser el que de vegades pot dur a confusió és el preu del Dron, podem trobar-los a partir de 50€ i serveixen tant com a joguina com  per entretenir-se. Però qui regula els funcionament d’aquests vehicles?, doncs l’Agència Estatal de Seguretat Aèria (AESA) que en depèn del Ministeri de Foment, que és qui regula el funcionament d’aquest vehicles aeris no tripulats. Tot el que acabem de comentar te una finalitat i és informar-los que disposar d’un Dron implica el compliment obligat d’un seguit de normes de seguretat, que es recullen  en el decret 1036/2017, en vigor des del 30 de novembre de 2017.


Continuant amb el criteri que moltes vegades els drons es fan servir com a joguina, cal destacar que la normativa és molt clara i no deixa lloc a interpretacions. Un ús irresponsable del dron pot costar vides, per això les multes són prou importants des de a 225.000€ a 4,5 milions si el dispositiu es fa servir amb finalitats professionals.
Així doncs és important saber que la diversió implica normes i val la pena saber que es por fer i què no es pot fer abans de comprar un dron com a joguina.

Així que val la pena saber què es pot fer i què no es pot fer abans de treure el dron i provar-lo.

Si el dron pesa menys de 25 quilos es consideren d’ús recreatiu. I com que cada vegada se’n venen més com a ús recreatiu la agència AESA va desenvolupar una normativa que detalla el que s'hi pot fer i el que no:

• Sense perdre'l de vista. No es pot allunyar a més de 500 metres del pilot ni elevar-se a més de 120 metres.
• Si fa sol. Només es pot fer volar de dia, en condicions meteorològiques adequades (sense boira, pluja ni vent) i en zones adequades per a fer-ho.
• Sense necessitat de formació. No cal ser pilot, però s'ha de fer volar amb seguretat. Els menors d'edat han d'estar acompanyats per un major de 18.
• La importància de l'assegurança. Ets sempre responsable dels danys que pugui causar el teu dron. Per això és recomanable que tinguis contractada una assegurança a tercers.
• Complir la llei. La difusió d'imatges de persones o espais privats necessiten l'autorització d'aquests. Cal no oblidar que cal complir la Llei de protecció de dades i la del dret a l'honor, la intimitat i la pròpia imatge, i les restriccions de presa d'imatges aèries, que deixen fora zones definides pel Ministeri de Defensa i àrees dedicades a activitats com ara tir, instrucció aèria.
• Alerta especial. No es pot fer volar sobre nuclis urbans o grups de població, platges concorregudes, carreres populars o festivals.
• Llocs prohibits. No es pot fer volar a menys de vuit quilòmetres d'aeroports i aeròdroms, ni tampoc en espais aeris controla ton es facin vols de baix altura (globus, parapent, paracaigudisme, etc)
• El respecte és primer. No es pot posar en perill o molestar tercers (altres aeronaus, persones i béns de terra).
 
Font: Eroski Consumer