Salut inicia una campanya per responsabilitzar a tota la societat per tal de prevenir sobre els riscos del consum d'alcohol

Data: 12-11-2018 - Categoría: Salut

Es posa en marxa una campanya per prevenir i sensibilitzar sobre els riscos del consum d’alcohol. A Catalunya, 1 de cada 5 joves entre 14 i 18 anys s’ha emborratxat en els últims 30 dies, i un 10% de les persones entre 15 i 64 anys beu cada dia.

Durant el 2017, el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) va atendre 18.139 persones per intoxicacions d’alcohol, unes 50 cada dia de mitjana.

Les administracions, els municipis, els organitzadors de festes, els productors de begudes alcohòliques, els cossos de seguretat, els comerciants, els centres educatius, els professionals de la salut, els mitjans de comunicació, les amistats i un mateix. Tothom té un paper molt important en la prevenció i sensibilització sobre els riscos del consum d’alcohol. Aquest és el principal missatge que l’Agència de Salut Pública de Catalunya, a través de la Sub-direcció General de Drogodependències, vol transmetre en la nova campanya que ha dissenyat en el marc de la V Setmana de Sensibilització sobre els Riscos del Consum d’Alcohol, que s’inicia avui.

La campanya, que té com a lema ‘L’alcohol és responsabilitat de tothom’, apel•la a la responsabilitat que té tota la societat envers l’alcohol i els danys que ocasiona, per a un mateix i per a terceres persones, i tant a nivell de salut, com social i econòmic. Consta de dos materials gràfics (pòster i díptic) i de material audiovisual amb testimonis de diferents representants de la societat on, des de la vessant personal o professional, expliquen quina responsabilitat tenen en relació amb l’alcohol.
 
 

Un problema molt important de salut pública

A Catalunya és una beguda àmpliament consumida. El 9,8% de les persones entre 15 i 64 anys (16% en homes i 3,5% en dones) beuen alcohol cada dia i només un 9,1% (7% en homes i 11% en dones) es declara abstemi. A més, gairebé el 6% de la població en aquesta franja d’edat (7,3% en homes; 4,6% en dones) afirma haver-se emborratxat alguna vegada en els últims 30 dies i el 15% (19,8% en homes; 10,3% en dones) ha fet almenys un episodi de binge drinking en l’ultim mes (Es tracta de la ingesta elevada de begudes alcohòliques -5 o més en el cas dels homes, i 4 o més en el cas de les dones- en una mateixa ocasió de consum, en un període de dues hores).
L’alcohol és la substància amb més demandes de tractament –per part de 5.952 persones, un 43,39% del total- en els Centres d’Atenció i Seguiment a les drogodependències (CAS) i també la que causa més danys a tercers.

Nous projectes d’actuació

Catalunya és pionera en implementar programes per la prevenció del consum d’alcohol i dels problemes associats. I enguany, com a exemple d’intervencions concretes que s’emmarquen en el treball col•laboratiu entre diferents sectors implicats, la Sub-direcció General de Drogodependències ha presentat dues actuacions.

Programes d’intervenció en tots els àmbits

Com cada any, la Setmana de Sensibilització sobre els Riscos del Consum d’Alcohol vol mobilitzar tots els actors clau del territori per realitzar accions de sensibilització i prevenció comunitària per a la ciutadania. Així, es posa a disposició dels professionals materials divulgatius i educatius, així com eines i recursos per donar suport a aquestes accions.

Destaca la participació de l’atenció primària en la IX edició de la Setmana del cribratge d’alcohol als CAP’s, en què fins a 80 equips d’atenció primària organitzen activitats comunitàries, com taules informatives, sessions a entitats, etc.

De fet, fa més de 20 anys que l’atenció primària va prendre plena responsabilitat en la prevenció dels problemes d’alcohol amb l’impuls del programa Beveu Menys. Aquest, però és un dels molts programes d’actuació sobre alcohol i salut,

Per últim, el Canal droguesdona visibilitat a les accions comunicatives de la campanya i mostra les activitats organitzades arreu de Catalunya o difoses a les xarxes amb les etiquetes #alcohol i #responsabilitatdetothom

Més informació:
Departament de Salut