Recomanacions de la Comissió Europea

Data: 13-12-2018 - Categoría: Consum

Més de 508 milions d'habitants de la Unió Europea es preparen per creuar el pont d'un nou any i celebrar el Nadal, segons els seus costums. Tot i que cada país és únic, la Unió Europea comparteix valors i principis i garanteix als seus habitants drets i avantatges. La Representació de la Comissió Europea a Espanya realitza deu recomanacions durant aquestes dates en què s'incrementen els desplaçaments i el consum. Aquestes són:

A l'hora de viatjar ...

1. ... fes-ho amb garanties: sabem el fàcil que és viatjar lliurement en l'espai sense fronteres Schengen, o anar-se'n a viure a un altre país de la UE gràcies a la lliure circulació. A més, gràcies a la Targeta Sanitària Europea, els ciutadans europeus tenen dret a gaudir d'assistència sanitària al país al qual viatgen en les mateixes condicions que els nacionals d'aquest país de la UE. La UE també garanteix els drets dels passatgers, en cas de retards, cancel•lacions i problemes en viatges combinats. Tots aquests drets queden explicats de forma molt clara a la web "La teva Europa". I recorda que, davant les emergències, pots trucar al 112 a tota la UE.

2. ... descobreix nous paisatges amb DiscoverEU: ¿No seria un bon regal de Nadal un bitllet gratuït per viatjar per Europa amb tren? Més de 15.000 joves europeus es van beneficiar del programa DiscoverEU en la seva primera edició i la segona ha estat oberta fins al 11 de desembre.

Si realitzes compres, tingues en compte que ...

3. ... disposes de més ofertes a tots els webs de la UE: es va acabar el haver de renunciar a aquesta samarreta que has vist a Internet, però que només es ven en un comerç electrònic francès. Des del 3 de desembre està en vigor la derogació de les restriccions en les compres per internet (en altres paraules, supressió del geobloqueig). Des de llavors, no només els consumidors poden aconseguir productes a preus més competitius en altres països de la UE, sinó que les empreses augmenten la seva clientela substancialment, a més de gaudir d'una baixada en els costos administratius i de transacció.

4. ... has d'observar les etiquetes: el marcatge CE constitueix la prova que el producte s'ha avaluat i compleix els requisits de seguretat, sanitat i protecció del medi ambient que exigeix la UE. Els consumidors s'enfronten al perill de les falsificacions (aliments, joguines) per la qual cosa han de comprovar que els productes que comprin tinguin l'etiquetatge adequat. Davant les falsificacions o els articles perillosos, la Comissió Europea treballa amb Europol i amb el sistema RAPEX, que facilita l'intercanvi d'informació entre 31 països per alertar de productes no alimentaris que representen una amenaça per a la seguretat i salut dels consumidors.

5. ... pots comprar a tota la UE protegit per una sèrie de garanties: quan adquireixes un producte en una botiga o per Internet, sempre tens dret, d'acord amb la legislació de la UE, a una garantia mínima gratuïta de dos anys . En el moment que es detecta el problema, es recomana al consumidor o usuari informar el venedor del defecte o de la manca de conformitat, en un termini màxim de dos mesos.


Consumeix amb consciència

6. No malbaratis: un terç dels aliments a tot el món acaba a les escombraries, o, dit d'una altra manera, cada persona malbarata uns 180 kg, segons estimacions de la Comissió Europea. Per això, la Comissió Europea ha llançat un ambiciós pla per reduir a la meitat el malbaratament de menjar per a l'any 2030.

7. Tingues cura del medi ambient: preservar el nostre entorn natural és una tasca de tots els europeus. Per a això, la Comissió Europea ha llançat un ambiciós pla per reduir la despesa en embalatge i donar suport a la reparació, durabilitat, i reciclabilitat dels productes. La Comissió Europea va adoptar al gener una estratègia dirigida a millorar la gestió del plàstic a la UE, en què planteja que el 2030 tots els envasos de plàstic siguin reciclables, així com que es redueixi el consum de plàstics d'un sol ús i l'ús de microplàstics. Aquest Nadal, comencem a ser conscients i reduïm i reutilitzem els embalatges dels nostres regals.

Practica la solidaritat

8. La importància de la solidaritat: en aquestes dates ens recordem dels que menys oportunitats tenen i, per això, el Fons Europeu 3 d'Ajuda als Més Necessitats (FEAD, per les sigles en anglès) compta amb més de 3.800 milions d'euros per al període 2014-2020, dels quals al voltant de 500 milions corresponen a Espanya. Només el 2017, el FEAD ha destinat 87 milions d'euros per als bancs d'aliments espanyols.

Aprofita els avantatges de ser europeu i europea

9. Connecta't a Internet gratis a espais públics del teu municipi: la iniciativa de la Comissió Europea WiFi4EU promou l'accés gratuït a Internet WiFi en espais públics com parcs, places, museus i edificis oficials. Més de 2 800 municipis europeus, i entre ells 224 espanyols rebran bons per valor de 15 000 euros per instal•lar equips WiFi. Descobreix si el teu municipi està entre els seleccionats. Si no ho està, una nova convocatòria s'obrirà a principis de 2019.

Felicita al teu estil. Som l'Europa diversa

10. Felicita les festes com al teu país !: des del 15 de juny de 2017 tots podem utilitzar el dispositiu mòbil per la UE i pagar els mateixos preus que al país de residència. Per exemple, si tens contractat un paquet mensual al teu país, qualsevol trucada, SMS o sessió de dades que tinguis viatjant en un altre país de la UE s'ha de deduir del volum que tens contractat com si ho estiguessis utilitzant en el teu "casa", sense recàrrec algun. Així que quan estiguis de vacances a un altre país de la UE, podràs, per exemple, parlar amb els amics, enviar fotos i vídeos o veure Netflix com ho fas a Espanya sense sobrecost!