Què és l'òxid d'etilè i per què està provocant la retirada d'alguns gelats de mercat?

Data: 27-07-2021 - Categoría: AlimentacióQuè és l'òxid d'etilè i per què està provocant la retirada d'alguns gelats de mercat
El passat 24 de juny, l'AESAN va advertir la presència d'un compost tòxic en una additiu present en gelats, però no ha concretat lots ni marques

Per què retiren els gelats de mercat?
Bèlgica va ser el país que, el passat agost de 2020, va advertir a 33 països europeus (entre ells, Espanya) que havia detectat un compost cancerigen present en les llavors de sésamos procedents de l'Índia. Llavors, l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) ja va emetre un advertiment al novembre de 2020: l'òxid d'etilè "no és apte per a consum".

Des de llavors, França -un dels estats que van retirar les llavors de sèsam- han estat un dels més precisos i més transparents en la seva detecció. Al llarg d'aquest any s'han retirat més de 7.000 productes de mercat per "la presència d'òxid d'etilè en un contingut superior" a l'establert. L'última batuda ha estat especialment contundent amb un producte molt estiuenc: els gelats (i sorbets).

L'AESAN, ja el passat 24 de juny, va emetre un avís en aquest sentit sobre la presència d'òxid d'etilè en un dels additius que s'utilitza en la fabricació de gelats. Per això, han demanat retirar els lots que el continguin.

Què és l'òxid d'etilè?
Segons la ATSDR (Agència per a Substàncies Tòxiques i Registre de Malalties), l'òxid d'etilè és "un gas inflamable d'aroma dolç" que es dissol fàcilment en la majoria dels solvents orgànics.

En general, i tal com indica aquesta agència governamental nord-americana, no és habitual que les persones "estiguin exposades" a l'òxid d'etilè.

Per a què s'utilitza aquest compost?
S'usa en anticongelants, polièster i, com demostra l'alerta sanitària, en alguns additius; però, per a què serveix exactament?

"[L'òxid d'etilè] es produeix en grans quantitats i s'utilitza, principalment, per elaborar altres substàncies químiques en la producció de anticongelants i polièster", explica l'anàlisi de la ATSDR. Per tant, el seu ús majoritari és el de fabricar altres productes.

A més, en alguns casos, s'usa com esterilitzant -en material mèdic o de laboratori-, ja que té la capacitat d'eliminar organismes danyant el seu ADN.

És perillós per a la salut?
En grans quantitats, si. L'òxid d'etilè està classificat a la UE com "possible mutagen, possible cancerigen i possible tòxic per a la reproducció". Des dels 90, el seu ús en la indústria agrícola i productes fitosanitaris -plaguicidas- està prohibit.

Als Estats Units, el valor habitual que es pot trobar d'aquest químic en els aliments vegetals és de "3,5 ppm [parts per milió]", tot i que avisen que amb el pas dels dies aquesta quantitat sol baixar. A Espanya, per normativa europea, no pot excedir les 0,1 ppm en la majoria de productes agrícoles i 0,2 ppm en uns pocs (com, per exemple, els brots de bambú).

Quins són els efectes directes sobre la salut?
Segons la ATSDR, l'exposició perllongada de baixes quantitats a l'òxid d'etilè pot provocar "irritació als ulls, cremades a la pell, problemes cerebrals i falles de sistema nerviós".

"En els estudis a gran escala sobre treballadors exposats a l'òxid d'etilè [...] s'ha observat un augment dels casos de leucèmia, càncer d'estómac, de pàncrees i de la malaltia d'Hodgkin". A més, en animals "s'ha demostrat que causa càncer".

Per què ara s'estan retirant gelats?
El 24 de juny de 2020, l'AESAN va emetre un comunicat que advertia de la presència d'òxid d'etilè en l'additiu alimentari E410, goma de garrofer, que és utilitzat "principalment en gelats". Un comunicat que, a dia 23 de juliol, s'ha convertit en una alerta sanitària.

Segons informes de les associacions de consumidors aquest additiu "no només s'usa en gelats, sinó en postres làctics, salses, etc.".

Què lots o marques estan afectats?
S'ha sol·licitat que a l'AESAN que s'identifiquin els lots i marques afectats per la contaminació d'òxid d'etilè, ja que "molts consumidors podrien tenir aquests gelats a la seva nevera". Fins al moment, l'Agència Espanyola no ha comunicat cap lot retirat ni a quines marques afecta.

En el cas francès, a data de 23 de juliol, són 540 els lots de gelats retirats al país. Això ha afectat a 68 marques diferents, entre les quals es troben algunes que també operen a casa nostra: Carrefour, ALDI, Lidl, Glaces des Alpes, Leclerc i Extreme, La Lechera i Smarties (aquestes tres últimes de Nestlé).

Tot i que no s'ha de extrapolar el cas gal a les nostres fronteres, sí serveix per entreveure la magnitud d'aquesta alerta sanitària. En total, parlem de mig miler d'aquests productes retirats en el mercat francès.

¿Es pot detectar l'òxid d'etilè en el cos?
Sí, a través d'un examen de sang o una anàlisi d'orina. Tot i això, desapareix per complet de el cos humà passats dos o tres dies.

 Font: ElDiario.es