Pobresa energètica

Data: 16-11-2016 - Categoría: Consum

Els problemes energètics del nostre país afecten cada vegada més directament als ciutadans i ho fan no només en la seva butxaca (problema que va a agreujar-se amb el continu increment de preus en el sector que estem veient en els últims mesos), sinó també sobre la salut de persones que no poden permetre's encendre la calefacció pel seu elevat cost. Segons l'índex AROPE, més de 13 milions de persones es troben en risc de pobresa i molts d'ells no tindran aquest hivern a casa una temperatura adequada (entre 18 i 20 graus). En aquestes condicions, la proliferació de malalties relacionades amb el fred s'incrementa considerablement.

na societat avançada no pot permetre's que continuïn produint-se casos com el succeït ahir, en el qual una anciana amb la llum tallada va morir en utilitzar vés-les per il·luminar-se. No podem romandre impassibles mentre condemnem a milers de persones a un hiverno de fred i malaltia.

Aquesta situació no pot deixar-nos indiferents. Exigim a les diferents administracions implicades en el sector energètic i, especialment, al Ministeri d'Indústria, que prenguin mesures urgents per evitar les situacions de pobresa energètica. Coneixem els esforços que fan alguns ajuntaments i comunitats autònomes per pal·liar aquestes circumstàncies encara que, però les ajudes són limitades, complexes o afecten únicament a les situacions de pobresa extrema, deixant fora a milers de famílies que han de triar entre menjar o escalfar-se. Igualment, el bo social, tal com està configurat, no està solucionant aquests problemes, ja que contempla criteris molt excloents, deixant fora a una gran part de la població espanyola que ara es troba en el llindar de la pobresa, fins i tot tenint treball.

Considerem imprescindible la coordinació de totes les administracions, sobre la base de la nostra Constitució i a la Declaració de Drets Humans, per assegurar als ciutadans un habitatge i condicions de vida dignes, i, per això, cal impedir els corts de llum i els desnonaments per causes econòmiques durant el període hivernal.

Font: CECU