Odontocus - Una acció capdavantera de la CUS - Salut + Consum + Alimentació

Data: 16-09-2020 - Categoría: Salut


Des de la CUS – Salut + Consum + Alimentació celebrem que el Parlament aprovi l'impuls d'una llei d'atenció pública de la salut bucodental, això avala el desplegament d'un programa d’atenció dental públic i gratuït, que prioritza la població infantil fins els 14 anys i col·lectius vulnerables.

Nosaltres des del 2005 vàrem iniciar el projecte ODONTOCUS pensat per donar atenció odontològica a persones que no poden accedir a un tractament privat a causa de la seva situació de precarietat econòmica oferint molts dels tractaments que no queden coberts per al Sistema Públic de Salut.

Valorant aquesta necessitat, vam creure que calia donar resposta a una demanda sanitari-social en augment i generadora d’iniquitats, ja que tractant-se, tal i com hem dit, d’una prestació no coberta pel sistema públic de salut, hi ha una part significativa dels ciutadans que no la pot rebre, mentre que la resta sí que hi pot accedir gràcies a tenir un millor poder adquisitiu.

Per tal de poder dur a terme el projecte, ha calgut el treball i la coordinació continuada de tot un seguit de professionals:

• Els treballadors socials dels Centres d’Atenció Primària, que són els encarregats de derivar-nos els pacients que s’ajusten als protocols establerts.
• Els odontòlegs dels mateixos CAP, que fan l’informe odontològic preceptiu.
• Els metges de família que fan l’informe mèdic.
• Els tècnics de la CUS que fan la selecció de les sol·licituds supervisant que s’acompleixin els protocols establerts,  el control de la llista d’espera, així com la gestió econòmica de la clínica.
• Els odontòlegs voluntaris que amb la seva col·laboració desinteressada,  realitzen els tractaments adequats a cada pacient.

La consulta d’ODONTOCUS va restar oberta fins el 2019 per atendre la gran llista d’espera de pacients que volien fer-se un tractament.

Però les visites realitzades no es limitaven només a la mera atenció del problema existent en aquell moment, sinó que es procurava també realitzar tasques de prevenció i educació bucodental. Es important transmetre la importància d’una boca sana i una vida saludable. Es bàsic ensenyar la tècnica correcta de netejar les dents i l’ús del fil dental i col·lutoris adequats a cada cas i una alimentació saludable.
Malauradament el nombre de dentistes voluntaris es va anar reduint  mentre la llista d’espera creixia dia a dia i cada cop teníem més dificultats per arribar a atendre a tothom.

Aleshores des del Parlament ens van cridar per fer una compareixença per tal de tenir més coneixement de la nostra acció assolida amb ODONTOCUS ja que es posava en marxa un projecte de llei d’atenció pública dental.
ODONTOCUS va significar una acció social important i capdavantera dins les activitats que desenvolupa la CUS – Salut + Consum + Alimentació en l’àmbit del nostre país de la que estem molt satisfets.