Noves recomanacions per prevenir l'anisakis

Data: 10-08-2018 - Categoría: Alimentació

 
L'anisakis és un paràsit s’alimenta i viu als peixos. Es tracta d’un cuc de color blanquinós que pot arribar a mesurar fins a uns a cinc centímetres de longitud i es visible a simple vista. Es un paràsit bastant habitual en els peixos de consum diari i pot ser perjudicial si el consumin. El nostre país es, desprès del Japó, el lloc on es registrem més casos d’intoxicació per anisakis i per tant cal prendre noves mesures per evitar conseqüències per la nostra salut desprès d’ingerir-los.

Si ingerim anisakis sense saber-ho ens podem convertir en hostes accidentals d’aquestes larves que ens poden ocasionar seriosos problemes de salut. L’anisakiosi i les possibles reaccions al•lèrgiques poden ser les conseqüències potencials que ens pot provocar i que poden arribar a tenir greus conseqüències.

Com hem comentat la anisakiosi és produeix  quan ingerim larves vives i afecta directament al nostre sistema digestiu provocant dolor abdominal. Les larves queden adherides a la paret de l’estomac o a l’intestí i produeixen inflamació i dolor, però també nàusees, vòmits i diarrees. En alguns casos més greus fins i tot poden arribar a perforar l'estómac o l'intestí i desplaçar-se a altres teixits i òrgans.

Pel que fa a  l'al•lèrgia a l’anisakis no cal que ingerim el paràsit viu per patir-la. L'anisakis viu produeix  una sèrie de compostos proteics que poden romandre en el peix durant molta temps fins i tot després d’eliminar-lo . Aquestes substàncies poden generar determinades reaccions al•lèrgiques en les persones sensibilitzades des de simplement sensació de picor fins a un xoc anafilàctic.

Eliminar l’anisakis es prou senzill. Fins ara, es recomanava cuinar el peix a més de 60ºC durant un mínim de 10 minuts o congelar-lo durant un parell de dies a -20ºC. Aquest últim mètode estava indicat per als peixos que es consumeixen crus o en peixos semielaborats com poden ser els seitons en vinagre

Però ara no es suficient congelar el peix un parell de dies per eliminar el paràsit. Ja que s’han produït diversos casos d'intoxicació per anisakis després de consumir peix que havia estat congelat i això ha comportat prendre noves mesures de precaució.
  • Hem de revisar el congelador per garantir que congela suficientment ja que no tos els congeladors poden arribar la temperatura requerida de -20 ºC
  • Si el nostre congelador pot arribar als -20 ºC, es recomana ampliar el període de congelació a cinc dies, com a mínim.
  • Si el nostre congelador tan sols arriba als -18 ºC, caldrà augmentar el temps de congelació a set dies com a mínim.
  • Evidentment en qualsevol cas és aconsellable revisar el peix i netejar-lo a fons bé abans de congelar-lo.
  • I com a complement de tot això segueix vigent la recomanació de cuinar de forma correcte el peix (a 60 ºC durant un mínim de 10 minuts).
D’aquesta manera i encara que l’anisakis estigui més present en el peix que consumin i siguin cada cop més resistents aquestes mesures preventives ens permetran consumir peix amb totes les garanties i gaudir de les seves virtuts a nivell nutricional.