Nova solució tecnològica per desburocratitzar la feina dels professionals

Data: 29-01-2020 - Categoría: Salut


El concepte de desburocratització en la sanitat pública donarà finalment un gir important. El Departament de Salut ha posat en marxa el pla d'innovació que vol impulsar la simplificació dels tràmits administratius a l'entorn de l'atenció primària amb l'objectiu d'aconseguir un accés més àgil i evitant al màxim l'excés de tràmits en els diferents serveis de salut.

Des de la CUS - Salut, Consum i Alimentació celebrem la formalització de l'acord de desburocratització entre el CatSalut i la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària, CAMFIC, conjuntament amb l'Institut Català de la Salut, el Consorci de Salut i Social de Catalunya i el Col·legi Oficial de Metges de Barcelona.

També s'ha creat una comissió de seguiment per promoure la implantació i anar introduint les millores que ajudin a descarregar les tasques burocràtiques i millorar la coordinació entre els diferents nivells assistencials.

A més, des del Departament de Salut es pretén fer realitat una de les peticions dels usuaris de la salut en la qual la CUS - Salut, Consum i Alimentació ha estat insistint aquests últims temps. Es tracta d'aglutinar la informació clínica de qualsevol pacient en el Històric Electrònic de Salut i que aquest sigui d'accés immediat.

La inversió que s'ha previst per assolir aquest objectiu és de 40 M € en els propers 4 anys. Es pretén fusionar en una única acció tecnològica funcional els dos principals repositoris d'informació clínica de qualsevol persona a Catalunya: l'Estació Clínica de l'Atenció Primària (ECAP) i la Història Clínica Compartida (HC3). D'aquesta manera es podrà accedir a una visió integral de la salut de les persones i les seves interaccions amb el sistema de salut públic.

Per part dels professionals aquesta eina permetrà presentar la informació rellevant quan sigui necessari i en temps real facilitant l'accés i l'anàlisi professional. També està previst l'accés a la informació de tots els nivells assistencials per millorar la seguretat en l'assistència. En definitiva, es vol obtenir una major aproximació al concepte d'atenció integrada que permeti als professionals de la salut accedir a la informació necessària per prendre decisions sobre la salut dels pacients.
Aquest tipus de solucions beneficien tant als professionals com als ciutadans i simplifiquen el procés a l'establir un model únic i accessible.

A nivell tecnològic aquest impuls facilita l'ús d'interfícies més gràfiques i intuïtives i també serà adaptable a cada pacient en funció de la seva particular condició clínica, el que en general també repercutirà en l'optimització de recursos evitant, per exemple, la duplicitat de proves diagnòstiques i, fins i tot , disminuir les visites presencials a través de la tele-assistència.

Sembla doncs que a nivell assistencial experimentarem una millora en els resultats de la salut de la població ja que a més es preveu la incorporació de rols professionals que es contemplen en el nou model assistencial com psicologia, fisioteràpia, podologia, etc i també l'assignació d'equips multidisciplinaris als ciutadans com la medicina de família, infermeria, treball social, salut mental, etc.

Un altre aspecte molt important és la seguretat de sistema en relació al pacient amb una atenció més directa per alertar de les interaccions i incompatibilitats entre medicaments.

En resum, des de la CUS - Salut, Consum i Alimentació valorem en la seva justa mesura aquest projecte que suposa una estratègia integral de salut digital que pretén transformar el sistema i la relació entre professionals i pacients.

Esperem que des de l'administració es posi el màxim esforç perquè aquest projecte cristal·litzi de forma efectiva i sigui satisfactori per a tots els elements implicats perquè a més permetrà situar Catalunya com un referent internacional pel que fa a la implementació de sistemes de salut integral posant de manifest la seva capacitat per i facilitat per adoptar tecnologies emergents.

Estarem atents a la concreció de les properes accions però de moment hem de felicitar-nos.