Nova campanya de correus fraudulents suplanten l'Agència Tributària

Data: 22-01-2019 - Categoría: Consum

L'Institut Nacional de Ciberseguretat (INCIBE) ha alertat sobre una campanya d'enviament de correus electrònics fraudulents que suplanten l'Agència Tributària. Aquest fals correu electrònic, informa al destinatari sobre un suposat reemborsament econòmic i se li facilita un enllaç a un web amb un formulari amb la finalitat d'obtenir informació personal i dades bancàries.

Davant d'un cas com aquest hauríem sospitar que es tracta d'un frau ja que informa que es va a rebre diners (un reemborsament) però, en canvi, sol•licita les dades de la targeta de crèdit (que és un mitjà de pagament).En un cas com aquest hem d'extremar les precaucions i estar alertes davant correus d'origen sospitós, especialment si contenen arxius adjunts o enllaços externs a pàgines d'inici de sessió o de petició de dades.

Si l'usuari ha accedit ja a l'enllaç i ha introduït les credencials d'accés, dades personals i bancàries s'ha de modificar la contrasenya d'accés de forma immediata a tots aquells serveis  en què s’utilitzi i si també s'ha facilitat les dades bancàries s'ha de contactar amb el seu entitat bancària per iniciar les accions i mesures de seguretat que corresponguin.

Hi ha algunes recomanacions per evitar ser víctima d'aquest tipus de fraus:
  • No obrir correus d'usuaris desconeguts o que no hagin sol•licitat. Eliminar directament.
  • Les entitats bancàries legals no inclouen enllaços a la seva pàgina d'inici de sessió o documents adjunts.
  • No respondre a cap dels correus desconeguts rebuts.
  • Tenir precaució si se segueixen tant els enllaços rebuts com si es descarreguen fitxers adjunts en correus electrònics, SMS, missatges en WhatsApp o xarxes socials, fins i tot si ens ho envien contactes coneguts.
  • Mantenir actualitzat el sistema operatiu i l'antivirus. I verificar que l'antivirus aquesta permanentment activat.
  • Utilitzar una contrasenya forta combinant números i lletres.