Nous recursos per lluitar contra el consum de tabac

Data: 28-11-2016 - Categoría: Salut

Experts en tabaquisme debaten en una jornada a Mollet del Vallès els nous recursos per lluitar contra el consum de tabac

Les intervencions en les consultes d’atenció primària són un factor clau en el control del tabaquisme.

En la conferència de inicial, després de les presentacions oficials, la subdirectora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, ha parlat de l’enquesta feta pel Departament de Salut, segons la qual a la consulta mèdica el control de tabaquisme encara no arriba al 50 per cent dels pacients. Per això ha destacat la necessitat d’incorporar sistemàticament a les visites la pregunta de si el pacient fuma o no, com una mesura de prevenció més.

La primera taula de debat s’ha dedicat a les noves tecnologies i a la seva utilitat per ajudar a deixar de fumar. Cal destacar el cas de diverses APP orientades directament a reduir el consum de tabac entres els joves. A la segona taula s’han abordat les novetats en el control del tabaquisme. Aquí és important de destacar que prop del 30 per cent de fumadors deixen el tabac després de les recomanacions fetes des de les consultes d’atenció primària. El tercer bloc, en què s’ha tractat sobre les infeccions causades pel tabaquisme, s’ha posat de relleu la conveniència d’aplicar la vacuna antipneumocòccica als fumadors. I, finalment, a la darrera taula s’ha plantejat un cas clínic que ha estat intensament debatut entre els ponents i els assistents.

Del debat de tota la jornada se’n pot destacar la importància del control del tabaquisme des de la consulta d’atenció primària, que ha permès identificar 57.000 fumadors, i la conveniència de mantenir i accentuar el consell antitabac per la demostrada eficàcia per aconseguir l’abandonament del consum de tabac.

Font: Direcció d'Atenció Primària
Gerència Territorial Metropolitana Nord
Institut Català de la Salut