Mites falsos de la vacuna de la grip

Data: 11-11-2018 - Categoría: Salut

Cada any mor més de mig milió de persones al món a causa de la grip. La grip és una malaltia que pot arribar a ser molt greu, especialment en persones grans i que pateixen malalties cròniques. Actualment la vacuna de la grip és l'eina més efectiva que es disposa per fer front a la infecció. Cal que es vacunin cada any les persones més grans de 60, les persones amb malalties cròniques, les dones embarassades i els professionals de la salut o aquells que formen part de col•lectius que estan en contacte amb grups de risc (personal que treballa en residències de persones grans, treballadors de centres penitenciaris, cuidadors de persones malaltes, etc.), així com professionals que ofereixen serveis de resposta immediata (policia, bombers, protecció civil).


La grip no es una malaltia greu, així que no cal vacunar-se
La grip provoca més de mig milió de morts cada any al món. La malaltia pot afectar tothom, però especialment les persones amb el sistema immunitari afeblit
 
La vacuna pot provocar la grip
La vacuna de la grip conté virus inactius que no poden transmetre la malaltia. Després de la injecció, es pot patir una reacció cutània lleu o sentir-se enfebrat: es tracta d’una reacció normal del sistema immunitari a la vacuna que generalment dura un o dos dies.
 
La vacuna pot causar efectes secundaris greus
La vacuna de la grip ha demostrat ser molt segura. Els efectes secundaris greus son extremadament rars (menors a un cas per milió) i s’han vinculat amb reaccions del sistema immunitari que poden ser desencadenats per altres factors, com ara patir una malaltia infecciosa.
 
La vacuna de la grip no és efectiva
La vacuna es la millor reina que existeix per protegir-se de la grip. La seva eficàcia varia cada any, i depèn de la diversitat de virus que circulen. En qualsevol cas, encara que es contregui la grip després de vacunar-se, els símptomes de la malaltia seran més lleus que si no ho haguéssim fet.
 
Si estic refredat no em puc vacunar
Les úniques contraindicacions per vacunar-se contra la grip són ser al•lèrgics a algun dels components de la vacuna o tenir més de 38 graus de febre.

 
Font: Institut Català de la Salut