L'Escola del Consum de Catalunya ha format més de 248.000 alumnes des de la seva creació fa 15 anys.

Data: 12-11-2018 - Categoría: Consum

L'any 2003 va néixer aquesta iniciativa amb la finalitat d’esdevenir un espai permanent d'educació en matèria de consum.

La consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, acompanyada de la directora de l’Agència Catalana del Consum (ACC), Elisabeth Abad, va presidir l’acte de commemoració dels 15 anys de l’Escola del Consum de Catalunya (ECC). Al llarg d’aquests 15 anys, ’Escola ha format un total de 248.131 alumnes en 991 tallers arreu de Catalunya.

Des del Departament s’ha posat en valor la feina de totes les persones que han treballat en l’Escola durant aquest període: “A l’Escola del Consum de Catalunya conviuen dos equips que gairebé treballen de manera simbiòtica: l’equip de gestió  format per personal propi de l’Agència Catalana del Consum i l’equip educatiu, format per personal extern i que realitza les tasques de docència, d’innovació i recerca. No podrien funcionar l’un sense l’altre, però no tant sols això, sinó que aquest projecte no hagués pogut tirar endavant sense algun dels dos”, segons paraules de la Consellera.


L'Escola va ser creada per l’Agència Catalana del Consum (ACC) l'octubre de 2003 amb la voluntat de ser un espai d’educació en consum i amb l’objectiu de facilitar-ne l’accés a la població escolar de Catalunya, alhora que es promou la seva inclusió en els currículums de les diferents etapes del sistema educatiu català.

Des del seus inicis la gestió i el desenvolupament de l’ECC s’ha configurat com un espai de treball compartit entre personal tècnic de l’ACC, experts en matèria de consum, i personal extern expert en educació i amb una aposta clara per la formació en consum com a eina per a una educació en valors i una via per a la transformació social , individual i col•lectiva.

Els tallers es desenvolupen diàriament en l'àmbit geogràfic català i estan dirigits a alumnes d'educació primària, d’educació secundària obligatòria i post obligatòria i d’educació especial. També es realitzen xerrades formatives sobre educació en consum a les associacions de mares i pares d'alumnes (AMPA), s’organitza el concurs escolar sobre consum responsable CONSUMOPOLIS, activitats en fires i formació inicial de mestres en el context universitari.

La proposta educativa de l’ECC parteix de preguntes. En concret, tots els tallers tenen una qüestió que obre i tanca l’activitat i que convida a la reflexió. Les preguntes permeten detectar els coneixements que té l’alumnat, ajuden a orientar els continguts que es treballaran al taller i, davant un món dinàmic i canviant com és la societat de consum, afavoreixen la capacitat de l’alumnat per a formular-se bones preguntes per preparar-se com a persones consumidores i/o ciutadans en un futur obert i incert.

Aquests són alguns exemples de tallers que organitza l’Escola: Internet: consumim o ens consumeixen?; Impactes o missatges?; Com sé què compro? Què em poso aquest matí?; i Què hi ha per berenar?, entre d’altres.

Més informació:
CUS, Coordinadora d’Usuaris de la Sanitat. Salut Consum i Alimentació
Telèfon: 93 302 41 38