Les cremes solars contaminen les platges

Data: 23-08-2018 - Categoría: Medi Ambient


Científics han descobert que les diferents cremes solars utilitzades pels banyistes son la causa de l’alliberament de grans quantitats de TiO2 contaminant (diòxid de titani) al mar i que pot danyar la vida marina. Aquesta recerca s’ha dut a terme a les platges al sud de França i s'ha presentat a la conferència de geoquímica Goldschmidt a Boston.

El TiO2 està inclòs en la formulació dels protectors solar, ja que és eficaç com a protector contra l’acció dels raigs ultraviolats (UV) i encara que està considerat segur per la majoria de organismes reguladors, les concentracions utilitzades en els protectors i l'exposició a llarg termini podrien tenir efectes tòxics per peixos i altres organismes aquàtics.

En molts protectors solars, el TiO2 està present en petites nanopartícules, que estan cobertes amb productes químics protectors que fan l’efecte d’una barrera transparent que protegeix la pell davant els raigs nocius del sol.

Els investigadors han trobat que, en l'aigua, les nanopartícules tendeixen a perdre la seva capa protectora sota la influència de la llum UV o la composició d'aigua de mar, el que produeix com a resultat l’exposició del TiO2 més tòxic a l'ambient aquàtic.

S'alliberen gairebé 2 quilos de diòxid de titani en les platges diàriament

Com a mostra, els investigadors van mesurar les concentracions de TiO2 en tres platges prop de Marsella (França) i van investigar als banyistes sobre quant feien servir protector solar i amb quina freqüència es banyaven. Es van trobar concentracions diàries de 15 a 45 micrograms per litre de TiO2, que correspon a diversos quilograms de nanopartícules per temporada d'estiu per platja.

L'investigador principal, el doctor Jérôme Labille, ha explicat que amb una platja petita que albergava unes 3.000 persones diàriament, es va calcular que es podrien dipositar al voltant de 68 quilograms de crema per dia, aproximadament 2,2 tones durant l'estiu. "Si considerem raonablement que la meitat de les cremes utilitzades contenen 5% de diòxid de titani, això dóna 1,7 quilograms de diòxid de titani alliberat per dia. Es a dir, al  voltant de 54 quilograms en el dos mesos d’estiu amb major afluència, que és una quantitat significativa ".

El científic assegura que a l'estar el mar en constant moviment, part de la contaminació per diòxid de titani es dispersa, però, tot i això l’acumulació de diòxid de titani al litoral marítim pot afectar la vida silvestre. Encara que en àrees de recreació amb aigua estancada, com en llacs o piscines d'aigua de mar, no es produeix l’esmentada dispersió i l'acumulació potencial pot ser mes significativa.

L’equip investigador incideix que el diòxid de titani és un contaminant, per la qual cosa demana que es prenguin mesures per intentar reduir les quantitats de TiO2 que es concentren en el medi aquàtic per evitar les conseqüències  negatives pels peixos i altres organismes.