“Coneix el teu estat” lema del Dia Mundial de la SIDA

Data: 01-12-2018 - Categoría: Salut

En aquest 1 de desembre de 2018 es commemora el Dia Mundial de la Sida amb el eslògan "Coneix el teu estat"

Des de 1988, s'ha avançat de forma important en els tractaments de la Sida. Tot i això encara queda un llarg camí per recórrer i avui dia tres de cada quatre persones que viuen amb el VIH coneixen el seu estat però es tracta d'arribar a que qualsevol persona amb aquest problema conegui el seu estat i es pugui garantir el seu accés als serveis metges i prevenció de qualitat.

Les proves per detectar el VIH són fonamentals per ampliar els tractaments i garantir a les persones que viuen amb el VIH que puguin dur a terme una vida saludable i plenament productiva a més de prevenir eficaçment el VIH perquè les persones puguin protegir-se a si mateixes i als seus éssers estimats.


Encara hi ha obstacles que dificulten les proves del VIH. L'estigma i la discriminació dissuadeixen les persones de realitzar-se les proves, l'accés a proves confidencials segueix sent problemàtic i lamentablement moltes persones es fan les proves després d'haver-se contagiat i patir els primers símptomes.

Actualment s'ha avançat molt per ampliar l'accés a les proves del VIH. Existeixen proves d'auto diagnòstic, proves d'enfocament comunitari i proves per al diagnòstic de diverses malalties que contribueixen al fet que les persones coneguin el seu estat serològic.

Els programes de proves del VIH s’han d'ampliar i és important que hi hagi una voluntat política i d'inversions que permeti dissenyar nous enfocaments per a proves del VIH innovadores que permetin un aprofitament i cobertura òptims.
En aquest Dia Mundial de la Sida des de la CUS. Salut, Consum i Alimentació ens sumem als esforços de conscienciació sobre la importància de conèixer l'estat serològic i a la crida per eliminar qualsevol impediment per accedir a les proves del VIH.