La UE inicia el procés per connectar els historials mèdics de tot Europa

Data: 24-02-2019 - Categoría: Salut

La Comissió Europea ha presentat un conjunt de recomanacions per a la creació d'un sistema segur que permeti als ciutadans accedir als seus historials mèdics electrònics en tots els Estats membres.

En l'actualitat, la capacitat dels ciutadans europeus d'accedir a aquests historials en tota la UE varia considerablement segons els països. Encara que alguns ciutadans poden accedir a part dels seus historials mèdics electrònics a nivell nacional o transfronterer, molts altres tenen un accés digital limitat o nul. Per aquest motiu, la Comissió ha fet públiques diverses recomanacions que facilitaran un accés transfronterer segur i en plena conformitat amb el Reglament general de protecció de dades.

El vicepresident Andrus Ansip, responsable de Mercat Únic Digital, ha declarat que "les persones reclamen un accés en línia segur i complet als seus propis dades sanitàries, siguin on siguin. Els professionals de la salut necessiten un historial mèdic fidedigne per prescriure tractaments amb més rapidesa i coneixement de causa. Això millorarà la vida dels ciutadans i ajudarà els innovadors a trobar la pròxima generació de solucions digitals i tractaments mèdics ".

Per la seva banda, el comissari Vytenis Andriukaitis, responsable de Salut i Seguretat Alimentària s'ha preguntat "quants de nosaltres, quan viatgem o ens vam mudar a un altre Estat membre, no hem desitjat poder accedir a les nostres pròpies dades metges i comunicar-los al metge generalista local ? "

"A més, poder intercanviar de forma segura informació mèdica amb els metges a l'estranger podria no només millorar substancialment la qualitat de l'atenció que vam rebre, sinó també tenir una incidència positiva en els pressupostos d'assistència sanitària. És menys probable que es repeteixin proves mèdiques costoses, com ara imatges o anàlisis de laboratori ", ha respost Andriukaitis.


Accés a serveis digitals

Els Estats membres ja han començat a fer accessibles i intercanviables a través de les fronteres algunes parts dels historials mèdics electrònics. Des el 21 de gener de 2019, els ciutadans finlandesos poden comprar medicaments utilitzant les seves receptes electròniques a Estònia i els metges luxemburguesos aviat podran accedir als historials mèdics dels pacients txecs.

Les recomanacions presentades proposen que els Estats membres ampliïn això a tres nous àmbits de l'historial mèdic, és a dir, les proves de laboratori, els informes d'alta mèdica i les imatges i imatgeria mèdiques. Paral·lelament, la iniciativa facilita l'elaboració de les especificacions tècniques que s'han d'utilitzar per intercanviar historials mèdics en cada cas.

Properes etapes

Per seguir fomentant aquest intercanvi d'informació, s'establirà un procés conjunt de coordinació entre la Comissió i els Estats membres. Això permetrà rebre contribucions i opinions de les parts interessades, com ara representants del sector, professionals de la salut i representants dels pacients, tant a nivell nacional com de la UE.

El procés conjunt de coordinació de garantir la participació de tots les parts interessades en el procés d'elaboració del format d'intercanvi dels historials mèdics electrònics (HME). Els Estats membres, dins de la xarxa de sanitat electrònica, han d'establir directrius pràctiques per a l'aplicació i el seguiment dels avenços.