La tinta dels tiquets de compra és potencialment cancerígena

Data: 16-01-2019 - Categoría: Salut

Un estudi ha determinat que el 90% d'ells contenen bifenol-A (BPA)
Un recent estudi al capdavant del qual es troba la Universitat de Granada conclou que el 90 per cent dels tiquets de la compra, en què la tinta impresa s'esborra amb el pas del temps ja que estan elaborats amb paper tèrmic contenen una substància anomenada bisfenol-A (BPA), un conegut disruptor endocrí potencialment cancerigen.

Actualment es planteja la preocupació dels professionals de la salut sobre aquesta exposició inadvertida de la població en general al bifenol-A. La indústria està buscant alternatives per substituir de forma progressiva el bifenol-A (BPA) en les seves aplicacions, com és el cas del paper tèrmic emprat en els rebuts.Aquest tipus de paper és fàcilment recognoscible perquè en apropar una font de calor, per exemple una petita flama, el paper s'ennegreix de forma immediata.
Els investigadors han analitzat la presència tant de BPA com de BPS en els rebuts de paper tèrmic usats en el dia a dia, així com l'activitat hormonal dels extractes d'aquests tiquets. Per a aquest estudi s'han analitzat 112 tipus de paper tèrmic procedents del Brasil, Espanya i França.

Però a més, segons la normativa de l'Agència Catalana del Consum, aquest tipus de paper no s’hauria d'utilitzar ja que amb el pas del temps s'esborra el text imprès el que suposa un problema per als consumidors perquè en aquest rebut no pot llegir-se cap dada de la compra efectuada com a data, producte o preu i el que trobem en una fina capa de pols blanca que es desprèn en treure el tiquet de la cartera o la butxaca. Aquesta pols blanc és precisament el bifenol-A (BPA).

En alguns països europeus, com França, ja es van prendre mesures en el seu moment per a la reducció del compost en el paper tèrmic amb vista a protegir la població.