La pujada del preu de la llum

Data: 16-01-2021 - Categoría: ConsumUna dada important per tenir una idea de l'impacte del preu de la llum en la nostra economia domèstica és conèixer el consum mitjà d'electricitat per llar a Espanya. Segons l'IDAE (Institut per a la Diversificació i l'Estalvi Energètic) i Eurostat, el consum en qüestió ascendeix a 2.953 kWh anuals el que indica una despesa mitjana mensual de 56 € (impostos inclosos).

Una altra dada és saber com està distribuït el consum d'electricitat en funció dels electrodomèstics que fem servir a la llar:
  • Consum a la llar
  • Frigorífic i congelador: 41%
  • Rentadora, rentavaixelles i assecadora: 25%
  • Forn: 8%
  • Televisió: 8%
  • Equipament elèctric de la llar: 18%
Aquestes xifres són variables si es disposa de calefacció elèctrica a casa. En aquest cas la despesa anual pot disparar-se fins a 1.000 € si es viu en una zona amb una climatologia rigorosa a ple l'hivern.

Si s'utilitza gas natural, el consum pot variar en funció del nombre de persones que viuen a la llar i de l'ús que fem dels electrodomèstics.

L'època de l'any en què es consumeix de forma més intensa són els mesos de desembre, gener, juliol i agost. En aquests mesos el consum pot incrementar-se un 25% sobre la mitjana de l'any.

D'aquesta manera, la nostra factura s'incrementa en els mesos de més consum bàsicament per dues raons: consumim més electricitat i el preu de la llum en aquestes èpoques de l'any és més car.

No obstant això, hi ha una manera d'evitar que aquests increments en la nostra factura que tant desequilibren l'economia domèstica siguin tan dràstics si triem la factura adequada.

Aquí tenim tres alternatives:
  • Tarifa fixa: Permet pagar tots els mesos la mateixa quantitat ja que reparteix a la despesa addicional dels mesos de més consum durant tota la resta de l'any. Aquest tipus de tarifa manté un preu per kWh que es manté també fix durant la durada del contracte.
  • Tarifa flexible: Es tracta de pagar cada mes en funció del consum realitzat però el preu per kWh es manté fix durant tot el contracte.
  • Tarifa Plana: Aquesta modalitat permet pagar una quantitat fixa mensual, sense importar el consum realitzat i no s'altera pels possibles canvis en el preu de la llum.