LA PROTECCIÓ DELS CONSUMIDORS DAVANT LES FALSIFICACIONS.

Data: 14-10-2016 - Categoría: Consum

El passat 7 d’octubre a l’Ateneu Barcelonès, la nostra entitat, la Coordinadora d’Usuaris de la Sanitat, SALUT, CONSUM I ALIMENTACIÓ va organitzar la jornada “LA PROTECCIÓ DELS CONSUMIDORS DAVANT LES FALSIFICACIONS”, per tal de posar de manifest la importància i el creixement exponencial de la venda de falsificacions i fraus envers els consumidors.

L’objectiu de la jornada va ser posar de manifest la vulnerabilitat dels consumidors davant les falsificacions. Es va parlar de jurisprudència, del perjudici que pateixen les marques i els  comerciants, del risc que representa per la salut comprar un producte  falsificat i encara més si aquests són medicaments, suplements alimentaris o per guanyar massa muscular, cosmètics, etc., de les inspeccions que realitzen tant la policia catalana com l’Agència de Consum de Catalunya. Una  jornada on van tenir cabuda tots els sectors que poden tenir a veure amb la falsificació dels productes.

Com a resum podem dir que tots els ponents que van participar van coincidir en que cal  treballar conjuntament per eliminar les falsificacions. Tanmateix, van reconèixer que no és un repte fàcil d’aconseguir doncs calen estratègies comunes entre els diferents actors, i no només entre Administracions, comerciants o empresaris, policia, inspectors, etc. El que cal és també conscienciar als consumidors que comprar aquests productes representa, primer de tot renunciar als seus drets com a consumidors, en segon lloc posar en risc la seva salut i la de la seva família, i per últim i no menys important, que sense saber-ho estan potenciant pràctiques delictives.

Finalment com a conclusió considerem que calen campanyes de sensibilització a tots nivells, als mitjans de comunicació i molt especialment a les escoles. Cal educar en bones pràctiques.

Mentre tot això arriba, volem donar alguns consells per als consumidors:
1.- Si compreu sobretot online mireu l’embolcall del producte. Us pot dir molt de la seva procedència.
2.- Fixeu-vos molt en l’etiquetatge. Comproveu el lloc de venda, que tingui indicades totes les dades del fabricant o comercialitzador.
4.- Teniu en compte que cal desconfiar d’un producte que es ven a un preu molt baix, quan en botigues es molt més alt.
5.- Fixeu-vos en la marca, poden ser similars però la majoria de les còpies o falsificacions tenen petites diferències que ajuden a distingir un producte falsificat d’un de marca.
NO COMPREM FALSIFICACIONS! TOTS HI SORTIREM GUANYANT!