La prevenció del suïcidi en el Dia Mundial de la Salut Mental

Data: 10-10-2019 - Categoría: Salut

La dada és esgarrifosa: cada 40 segons se suïcida una persona. En aquest Dia Mundial de la Salut Mental des de la CUS - Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat us convidem a reflexionar sobre aquesta realitat que afecta milers de persones.

El Dia Mundial de la Salut Mental és una gran oportunitat per a conscienciar i mobilitzar la població sobre qüestions relatives a la salut mental. Aquest any se centra en la prevenció del suïcidi.

Cada any, prop de 800.000 persones moren per aquesta causa, i moltes altres intenten suïcidar-se. Cada suïcidi és una tragèdia que afecta una família, a una comunitat o tot un país i que té conseqüències duradores en les persones properes a la víctima. El suïcidi no respecta edats i és la segona causa de defunció entre els joves de 15 a 29 anys.


Els problemes de salut mental són més comuns del que pensem. Una de cada quatre persones experimentarà algun al llarg de la seva vida.

La salut mental no és només l'absència d'un trastorn mental. L'OMS la defineix com un estat de benestar en el qual la persona és conscient de les seves pròpies capacitats, pot afrontar les tensions normals de la vida, pot treballar de forma fructífera i fer una contribució a la seva comunitat.

Tenir un diagnòstic de salut mental no suposa, per tant, un impediment per portar una vida normalitzada en comunitat i per gaudir d'una bona salut mental.

Des de la CUS - Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat demanem que les administracions dediquin una atenció prioritària amb una major dotació pressupostària i una millor gestió de recursos per oferir el màxim suport possible al creixent col·lectiu de persones afectada sense oblidar l'impacte emocional que aquesta situació suposa per a l'entorn familiar.

Després del diagnòstic, el tractament i la recuperació són possibles i moltes persones amb un problema de salut mental poden reincorporar a les seves tasques habituals i portar una vida normalitzada.