La Policia Nacional alerta d'una nova modalitat d'estafa a través de 'Bizum'

Data: 06-05-2021 - Categoría: Socials

 
La immediatesa i la senzillesa dels pagaments a través de l'aplicació l'han convertit en un blanc fàcil per a dur a terme diferents tipus de frau.

Agents adscrits a el Grup de Delictes Tecnològics de la Policia Judicial de la Prefectura Superior de Policia de la Rioja han alertat d'un nou tipus concret d'estafa a través de l'aplicació Bizum.

La clau del seu èxit està en la immediatesa i la senzillesa dels pagaments, per exemple entre particulars es pot passar diners en 3 segons. Quan la quantitat és petita o la persona a la qual se li passa diners és habitual, hi ha bancs que no sol•liciten cap pin extra. No obstant això, en grans quantitats funciona de manera diferent: l'habitual és que Bizum enviï un missatge amb un codi que l'interessat ha d'introduir per poder tancar l'operació.

Una de les modalitats d'estafa fingeix interès per la compra d'un vehicle. La quantitat màxima que es pot enviar a el dia és de 1.000 euros, però es poden rebre fins a 2.000 euros.

Precisament la rapidesa en els enviaments i aquestes petites quantitats han fet de Bizum un blanc fàcil i ara s'ha vist embolicat en diferents modalitats d'estafa.
Una de les modalitats més esteses d'estafa, denunciada aquesta mateixa setmana a la Prefectura Superior de la Rioja, és el procediment mitjançant el qual un suposat comprador, en aquest cas d'un vehicle, es posa en contacte amb el venedor de la mateixa, manifestant que aquesta interessat en la compra.

Posteriorment, el suposat comprador indica que pagarà en "concepte de reserva" la quantitat de 400 euros a través de l'aplicació Bizum, i el venedor accepta el procediment. No obstant això, l'estafador en comptes de realitzar el pagament, envia una sol•licitud de diners amb l'objectiu que la seva víctima sigui qui enviï aquest import. Sense ser conscient, el venedor accepta el pagament i és ell qui transfereix la quantitat de 400 euros al fals comprador.

Quan el venedor es dóna compte de l'error intenta contactar amb el comprador i aquest no dóna senyals, de manera que no té forma que se li tornin els diners. És en aquest moment quan la víctima de l'estafa es dóna compte de l'engany i va a les dependències policials amb l'objectiu d'interposar una denúncia.