La nova tarifa de la llum

Data: 27-05-2021 - Categoría: ConsumEn pocs dies entra en vigor la nova tarifa de la llum per a clients del mercat regulat, en virtut de la qual hi haurà un peatge amb discriminació horària per a tothom. Els consumidors no hauran de fer res, ja que el canvi s'aplicarà de manera automàtica. Això sí, hauran d'adaptar les seves pautes de consum si no volen emportar-se un ensurt quan rebin la factura a final de mes, ja que a partir d'ara se'ls cobrarà més si utilitzen els seus electrodomèstics durant les hores punta i menys si ho fan durant les hores pla o vall.

A partir del proper 1 de juny hi haurà tres trams que determinaran el preu de l'consum d'energia elèctrica:

  • Punta | De 10:00 a 14:00 i de 18:00 a 22:00 en dies laborables. És el període més car.
  • Pla | De 8:00 a 10:00, de 14:00 a 18:00 i de 22:00 a 00:00 en dies laborables. És el període de preu intermedi.
  • Vall | De 00:00 a 8:00 en dies laborables i tota la jornada durant caps de setmana i festius nacionals. És el període més barat.
A més d'això, els usuaris podran contractar dues potències diferents: una per als períodes punta i una altra per als períodes vall. "D'aquesta manera, aquells consumidors que tinguin unes necessitats de potència més elevades en període vall, com els usuaris de vehicle elèctric que vulguin carregar el seu cotxe o moto a la nit al seu domicili, podran beneficiar-se de contractar una potència superior i mantenir la seva potència habitual en els trams punta i pla, evitant pagar el sobrecost d'aquesta potència extra durant totes les hores del dia ", exemplifica la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC).
  • En principi sembla que és més senzill del que suposem. A partir de la nova tarifa de llum 2.0TD el consumidor podrà triar entre dues potències diferents, una pel període vall (tota la nit i caps de setmana i festius) i una altra pel període punta (durant el dia en dies laborables). Fins i tot, si així ho decideix, podrà contractar la mateixa per a ambdues franges.
És important recordar que els dissabtes. diumenges i festius seran sempre període vall tant per la potència com per a l'energia consumida.
Recomanem planificar els consums entre les 00:00 i 08:00 dels dies laborals i durant els caps de setmana i festius perquè l'estalvi sigui significatiu.