La importància de donar sang. Donar sang és donar vida !!

Data: 03-10-2018 - Categoría: SalutDonar sang de forma periòdica és una de les millors formes d’ajudar altruistament  als demés i una aportació a l’abast de la majoria de tots nosaltres.

Avui volem manifestar la importància de donar sang per poder disposar de reserves adequades i preparades per poder salvar vides humanes i reconèixer la col•laboració de les persones que, de forma altruista i voluntària, esdevenen donants habituals i encoratjar a aquelles que encara no ho han fet-

La importància de donar sang

La sang és un recurs necessari en innumerables intervencions quirúrgiques, en situacions d’emergència i en diferents fases d’atenció materna i perinatal.  El fet de tenir disponibles reserves suficients de manera immediata pot suposar la supervivència de molts malalts i l’augment de l’esperança i la qualitat de vida d’altres persones. La sang no es por fabricar artificialment per així és vital que es puguin garantir les necessitats en el sistema de salut del nostre país. Es tracta de tenir un banc de sang eficaç basat en les donacions voluntàries quotidianes i altruistes dels ciutadans.

La sang és l’element més valuós per la vida: una sola unitat pot dividir-se en diversos components i administrar-se per separat a diferents pacients per cobrir les seves necessitats.  El gran inconvenient és que la sang té data de caducitat i donat que la necessitat de sang és constant, les donacions també han de ser-ho.

Com donar sang i cada quant de temps s'ha de fer?

S’han de complir alguns requisits senzills i tenir el vistiplau d’un metge, que farà una valoració després que el donant hagi emplenat un qüestionari:
  • Tenir entre 18 i 65 anys. Excepcionalment, els majors de 60 anys que donen per primera vegada i els majors de 65 poden donar sang amb un permís exprés del seu metge.
  • Pesar més de 50 kg. La quantitat de sang extreta no ha de superar el 13% del volum sanguini calculat segons el pes corporal de la persona. Com que les bosses de sang utilitzades contenen 450cc., amb un pes menor aquesta quantitat supera el percentatge de sang recomanat per a l’extracció.
  • La pressió arterial i el pols han de trobar-se dins dels límits adequats en el moment de l’extracció.
  • S’ha de complir un interval mínim de 2 mesos entre donacions de sang. Els homes poden realitzar un màxim de 4 donacions a l’any i les dones un màxim de 3 (per la pèrdua que ja es pateix durant els períodes de menstruació).
En cap cas es pot donar sang si:
  • Algú és portador del VIH o dels virus de l’hepatitis B o C.
  • Alguna vegada a la vida s’han injectat drogues.
  • S’han mantingut relacions sexuals a canvi d’algun tipus de pagament.
  • Si en els últims 4 mesos abans de la donació s’han mantingut relacions sexuals amb diverses parelles, amb alguna persona portadora del virus de la SIDA (VIH), amb alguna persona que canvia freqüentment de parella, alguna persona que hagi pogut punxar-se drogues intravenoses, alguna persona que exerceixi o hagi exercit la prostitució, o una persona resident o originària de zones del món on el virus de la SIDA està molt estès (l’Àfrica subsahariana o Tailàndia).
  • Tot i aquests requisits, abans de la seva transfusió i per garantir la màxima seguretat, la sang donada ha de ser sotmesa sempre a proves de detecció del VIH, les hepatitis B i C i la sífilis.
La vostra aportació és molt valuosa. Dona Sang. Dona vida.

Més informacio: 93 302 41 38
CUS, Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat. Salut, Consum i Alimentació.