La CUS - Salut, Consum i Alimentació vol transmetre el missatge que ens envia la Mare Terra

Data: 22-04-2020 - Categoría: Medi Ambient


Quan la Mare Terra ens envia un missatge

La Mare Terra clarament ens demana que actuem. La natura pateix. Els incendis a Austràlia, els majors registres de calor terrestre i la pitjor invasió de llagostes a Kenya ... Ara ens enfrontem al COVID -19, una pandèmia sanitària mundial amb una forta relació amb la salut del nostre ecosistema.

El canvi climàtic, els canvis provocats per l'home en la naturalesa, així com els crims que pertorben la biodiversitat, com la desforestació, el canvi d'ús de terra, la producció agrícola i ramadera intensiva o el creixent comerç il·legal de vida silvestre, poden augmentar el contacte i la transmissió de malalties infeccioses d'animals a humans (malalties zoonòtiques).

D'acord amb PNUMA (Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient), una nova malaltia infecciosa emergeix en els humans cada 4 mesos. D'aquestes malalties, el 75% provenen d'animals.

Això mostra les estretes relacions entre la salut humana, animal i ambiental.
L'impacte visible i positiu del virus, ja sigui a través de la millora de la qualitat de l'aire o la reducció de les emissions de gasos d'efecte hivernacle, no és més que temporal, ja que es deu a la tràgica desacceleració econòmica i l'angoixa humana.

Recordem més que mai en aquest Dia Internacional de la Mare Terra que necessitem un canvi cap a una economia més sostenible que funcioni tant per a les persones com per al planeta. Promoguem l'harmonia amb la natura i la Terra.

Estem realment cuidant el planeta Terra?
Coneix les xifres que mostren el progrés en la nostra acció climàtica. No perdem l'oportunitat de limitar l'augment de la temperatura terrestre

La importància de la biodiversitat per als humans

El brot de coronavirus representa un risc enorme per a la salut pública i l'economia mundial, però també per a la diversitat biològica. No obstant això, la biodiversitat pot ser part de la solució, ja que una diversitat d'espècies dificulta la propagació ràpida dels patògens.

Aquest Dia de la Mare Terra, coincidint amb el Súper Any de la Biodiversitat, se centra en el paper de la diversitat biològica com a indicador de la salut de la Terra.

Igualment, cada vegada és més evident el seu impacte en la salut humana. Els canvis en la biodiversitat afecten el funcionament dels ecosistemes i poden ocasionar alteracions importants dels béns i serveis que aquests proporcionen. Els vincles específics entre la salut i la biodiversitat inclouen possibles impactes en la nutrició, la investigació sanitària i la medicina tradicional, la generació de noves malalties infeccioses i canvis significatius en la distribució de plantes, patògens, animals i fins i tot assentaments humans, cosa que pot ser encoratjat a causa de el canvi climàtic.

Malgrat els esforços actuals, la biodiversitat s'està deteriorant a tot el món a un ritme sense precedents en la història humana. S'estima que al voltant d'un milió d'espècies animals i vegetals es troben actualment en perill d'extinció.

Amb aquest panorama general i l'escenari de l'coronavirus, la nostra prioritat immediata és evitar la propagació de COVID-19, però a llarg termini, és important abordar la pèrdua d'hàbitat i biodiversitat

Estem en aquesta lluita junts amb la nostra Mare Terra.

Font: Nacions Unides