La CUS - Salut, Consum i Alimentació dona suport al Dia Mundial contra el Càncer Infantil

Data: 15-02-2019 - Categoría: Salut

La CUS. Salut, Consum i Alimentació se suma a la commemoració del Dia Mundial de l'Càncer Infantil. L'Organització Internacional de Pares de Nens amb Càncer va instaurar aquest dia al setembre del 2001 per a realitzar al voltant del món esdeveniments conjunts amb la finalitat de reconèixer l'extraordinari desafiament de vida que significa el càncer en nens i adolescents i les seves famílies.

El càncer infantil és una xacra mundial que afecta 150.000 nens cada any, però malgrat tot, aquests petits herois mai perden el somriure i s'enfronten a la malaltia amb una força i valentia, dignes d'admirar.

El diagnòstic de càncer en un nen és una de les notícies més devastadores que pot rebre una família. Tot i que el càncer infantil és una malaltia poc freqüent, no podem girar l'esquena a aquesta realitat, ja que els nens i les seves famílies necessiten del suport de tota la societat per transitar pel dur camí que s'obre davant ells després del diagnòstic.

Al voltant de 1.100 nens menors de 14 anys emmalalteixen de càncer cada any a Espanya, fet que suposa una incidència de 155,5 casos nous anuals per milió de nens en aquesta franja d'edat.

El pronòstic del càncer infantil a Espanya ha millorat espectacularment en els últims anys, arribant a una taxa de supervivència als cinc anys del diagnòstic del 75%. No obstant això és important seguir avançant per arribar al 100% de curació.


Els tipus de càncer més comuns entre els nens són:
  • Leucèmia (30% dels càncers infantils), sent la leucèmia limfoblàstica aguda la que afecta especialment a nens d'entre dos i vuit anys.
  • Tumors del sistema nerviós central (21,5%), freqüents especialment entre els cinc i els deu anys.
  • Neuroblastoma (8,8%), que afecta sobretot als menors de cinc anys.
  • Tumor de Wilms (4,9%), és un tumor maligne que afecta les cèl·lules dels ronyons, generalment en nens menors de deu anys.
  • La investigació és una de les peticions més demandades per totes les famílies afectades que lluiten contra el càncer infantil. Recerca per salvar vides i poder detectar en l'estat més inicial els diferents tipus de càncer.
  • Una altra diferència a destacar és que el càncer infantil té en la major part dels casos un millor pronòstic que el d'adults. És important llavors que tots els nens accedeixin al tractament adequat en el temps indicat.
L'experiència d'un nen amb càncer i la seva família és altament estressant. No obstant això és una oportunitat per reconèixer fortaleses, canviar rols, acceptar ajudes, aprendre d'altres que van passar per la mateixa situació i compartir intensament el temps en família. Perquè això succeeixi a més dels recursos interns de la família és importantíssim el suport que la comunitat pot brindar, perdent la por a acostar-se, la por a impressionar-, valorant que més enllà d'estar malalt de càncer és un nen que necessita jugar, anar a l'escola, badar, relacionar-se, inserir-se socialment, créixer i desenvolupar les seves potencialitats.