La CUS - Salut, Consum i Alimentació amb el Dia Mundial del Càncer 2020

Data: 04-02-2020 - Categoría: Salut


 
El 4 de febrer se celebra el Dia Mundial contra el Càncer, una acció promoguda per l'Organització Mundial de la Salut, el Centre Internacional d'Investigacions sobre el Càncer (CIIC) i la Unió Internacional contra el Càncer (UICC) amb l'objectiu principal de augmentar la conscienciació i la mobilització social per avançar en la prevenció i control d'aquesta malaltia.

Les estimacions indiquen que un de cada dos homes i una de cada tres dones tindrà càncer en algun moment de la seva vida. Pel que fa a la diagnosi cada any es produeixen més de 14 milions de nous casos i la malaltia produeix 9,6 milions de morts a l'any. Els càncers responsables d'un major nombre anual de defuncions són els de pulmó, fetge, estómac, còlon i mama. Homes i dones pateixen diferents tipus de càncer.

Per tant, hi ha possibilitats reals que nosaltres mateixos o algú de la nostra família ho pateixin en algun moment de la seva vida. És una qüestió que ens afecta a tots.
Segons l'OMS, al menys un terç de tots els càncers, poden prevenir-se. De manera que la prevenció és la millor estratègia a tots els nivells per controlar el càncer a llarg termini.

Es calcula que el 30% de les morts per càncer es deuen fonamentalment a cinc factors de risc que es poden prevenir i que estan relacionats amb els estils de vida com l'índex de massa corporal elevat, consum insuficient de fruites i verdures, manca d'activitat física i consum de tabac i alcohol. Altres factors de risc no modificables són l'edat o la genètica.

Els factors externs són els relacionats amb el medi ambient (irradiacions, virus, bacteris i productes industrials) i els factors interns estan associats a l'edat i al factor hereditari que és responsable d'entre el 5 a l'10% de tots els càncers.

El tractament actual del càncer es realitza a nivell multidisciplinari per aconseguir l'abordatge de la malaltia més adequat per a cada pacient i obtenir així el major percentatge de curació possible partint d'una avaluació correcta des del principi de la diagnosi.

Tot i que cada vegada se li dóna una major rellevància al sistema immunitari que constitueix la barrera de defensa natural de l'organisme ja que es una potent arma capaç de detectar cèl·lules anormals i eliminar-les. Els investigadors creuen que el futur del tractament del càncer seguirà aquesta línia fins a aconseguir vèncer la malaltia.

En l'actualitat molts tipus de càncer poden convertir-se en malalties cròniques gràcies a l'eficàcia de tractaments cada vegada més eficaços. Els avenços en investigació i tractaments a nivell mèdic i tecnològic ofereixen cada vegada una major esperança de supervivència i curació als pacients.

Lluitar contra el càncer és una acció en la qual tots podem participar. Qualsevol acció individual pot suposar un canvi a nivell global i aquesta filosofia és la que volem reflectir en el Dia Mundial del Càncer des de la CUS - Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat. Salut, Consum i Alimentació.