La CUS demana als sindicats i a la Administració que es desconvoqui la vaga de metges
Data: 26-11-2018 - Categoría: Salut
Més de 5.700 metges dels centres d'atenció primària (CAP) i altres 10.000 de la sanitat concertada de Catalunya han iniciat aquest dilluns una vaga que pretén mantenir-se durant tota la setmana sota el lema "Atenció primària, digna i respectada". La vaga està convocada pel sindicat Metges de Catalunya (MC) i fonts del mateix asseguren que serà massiva.
Des de la CUS, Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat. Salut, Consum i Alimentació lamentem que aquesta convocatòria de vaga repercuteixi directament en milers de pacients de l'atenció primària i concertada a Catalunya que durant aquests propers dies veuran alterades de forma important o directament suspeses, les visites que tenien programades amb el seu metge tant primeres visites com visites de seguiment i control així com també l'administració de vacunes i la realització de proves diagnòstiques i analítiques diverses.
El sindicat convocant manifesta que els professionals estan "esgotats" i que l'estructura organitzativa actual no els permet donar un servei correcte ja que tampoc es dediquen els minuts necessaris a cada malalt. Segons els seus càlculs, són necessaris 12 minuts per a atendre a cada persona.
També reclamen que cada professional hagi de rebre un límit de 28 visites diàries i fixar una ràtio de 1.300 pacients per metge de família, 1.000 per pediatre i 8.800 per ginecòleg.
Sense deixar d'entendre que moltes de les reivindicacions dels metges que segueixen aquesta convocatòria de vaga són raonables i fins i tot algunes d'elles necessàries, ens sembla molt preocupant que aquesta situació límit a la qual s'ha arribat tingui un cop més com a víctimes propiciatòries als usuaris de la sanitat que tornen a ser els grans damnificats.
Des de la CUS sol•licitem la desconvocatòria d'aquesta vaga de manera immediata per reduir al màxim l'afectació als ciutadans i demanem que els sindicats i l'Administració arribin a un acord amb base suficient per seguir negociant les diferents reivindicacions sense que els drets i les necessitats de cap usuari es vegin afectades i aquesta vaga no repercuteixi en el deteriorament de la qualitat assistencial que es presta.