La CUS - Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat. Salut, Consum i Alimentació recomana els productes de proximitat

Data: 07-11-2019 - Categoría: Alimentació

El món de la globalització també ha arribat a l'àmbit de l'alimentació, dels productes que consumim cada dia. Són desenes i desenes de productes que trobem als supermercats, a les grans superfícies comercials, a les botigues, que han recorregut centenars o milers de quilòmetres fins arribar al nostre abast.

Com a contrapartida disposem d'altres productes que provenen de zones properes al nostre lloc de residència, productes que el seu cultiu o processament es realitza en un radi màxim de 100 km des del punt on es van a adquirir o a consumir. Encara que també hi ha altres factors que necessàriament s'han de considerar com, per exemple, l'estacionalitat de cada producte o la seva qualitat pel que fa a el període de maduració o recol·lecció per mantenir l'aliment en el millor estat possible.


Un altre valor molt important en aquest sentit és també el tipus de cultiu que s'utilitza per a la producció dels aliments. La tendència és fomentar la producció i el consum d'aliments procedents de cultius ecològics per minimitzar el possible l'impacte mediambiental i evitar l'ús d'adobs o pesticides químics ja que el menjar orgànic aporta beneficis a la salut dels consumidors.

Podem resumir algunes de les raons principals per comprar i consumir productes de proximitat. Alguns dels motius principals i immediats son, evidentment, la qualitat dels mateixos i els beneficis per a la nostra salut.

Com abans ja apuntàvem aquests productes redueixen al màxim el temps de transport entre la recol·lecció i el seu consum final de manera que les propietats dels aliments es mantenen pràcticament intactes.


A més, sempre tindrem un millor coneixement i control sobre la seva procedència ja que s'exerceix un major control sobre aquests productes tant per part dels consumidors com dels organismes reguladors, circumstàncies que es tradueixen generalment en una major aportació a nivell nutricional, en salut i en sabors més intensos.

Els motius mediambientals també són importants ja que són productes més sostenibles que consumeixen menys recursos naturals i produeixen menys contaminació durant el transport i tampoc hem d'oblidar-nos del tema econòmic ja que el menor cost en transport i en intermediaris repercuteix en un millor preu per al consumidor i a major demanda major increment d'oferta i preus més favorables.

El consum i la promoció d'aquests aliments de ajuden a potenciar l'economia local, el benestar personal i social i també és important ressenyar que aquests productes compleixen les exigències de la normativa europea en qüestions de control i seguretat.