La CUS, Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat. Salut, Consum i Alimentació dóna suport a la tercera edició de la Setmana Sense Soroll

Data: 26-04-2019 - Categoría: Medi Ambient

La CUS, Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat. Salut, Consum i Alimentació dóna el seu suport a la tercera edició de la Setmana sense Soroll promoguda pel Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya amb el lema 'silenciem el soroll'. Amb aquesta celebració es vol manifestar l'efecte negatiu que té sobre les persones la contaminació acústica: trastorns del son, estrès i irritabilitat, pèrdua de capacitat auditiva, falta de concentració i mal de cap entre d'altres ...

Durant aquesta setmana s'organitzen activitats per conscienciar la gent sobre l'impacte que té sobre les vides el soroll. I es promouen iniciatives de sensibilització i educació ambiental per a la prevenció de la contaminació acústica.

Amb aquestes activitats, entre les quals destaquem:

  • Busquem el silenci: aquelles persones que tenen mòbils amb sistema operatiu Android poden descarregar-se l'aplicació 'Noise Capture' i identificar i mesurar els nivells acústics de zones i itineraris tranquils. Aquesta zona serà georeferenciada i es podrà consultar en un visor de zones on no hi ha contaminació acústica.
  • Es volen aconseguir els següent objectius:
  • Conscienciar la ciutadania sobre l'impacte ambiental. Fer veure a la ciutadania que és part del problema i part de la solució.
  • Reflexionar sobre com afecta la nostra salut a la contaminació acústica.
  • Treballar amb col·lectius específics, com la comunitat educativa, on el soroll pot dificultar l'aprenentatge.
  • Donar a conèixer, tant a la ciutadania com a les administracions, noves eines de gestió i control.
  • Impulsar la col·laboració entre administracions, amb diferents responsabilitats i / o competències en la matèria, per optimitzar recursos i poder oferir una solució més ràpida i eficaç.
  • A més, sota el destacat #SSSoroll2019 es pot fer un ampli seguiment per les xarxes de les accions dutes a terme durant aquesta setmana.

Aquí tenim algunes claus de com afecta el soroll a la nostra salut:
  • Està comprovat que l'exposició contínua a alts nivells de soroll té una relació directa amb la pèrdua d'audició.
  • Durant la nit es marquen nivells de soroll inferiors, sobre els 30dB, per garantir el silenci tan necessari per al descans. En moltes ocasions aquests nivells s'excedeixen pel trànsit a les ciutats. Si no podem dormir adequadament s'alteren els cicles i la profunditat del son, i el descans disminueix provocant desgana o un estat d'ànim depressiu.
  • Els alts nivells de soroll provoquen que el nostre organisme reaccioni activant les respostes hormonals nervioses i provocant un augment de la tensió arterial, la freqüència cardíaca, la vasoconstricció i la sang es torna més espessa, provocant també canvis en el sistema endocrí i nerviós. Tot això pot afectar potencialment al nostre sistema circulatori sent l'origen de determinades cardiovasculars.
  • La contaminació acústica afecta la nostra capacitat d'atenció, ens genera estrès, nerviosisme o irritabilitat, també pot provocar trastorns de l'aprenentatge de la memòria, disminuint la motivació i potenciant les reaccions d'irritabilitat i l'agressivitat.
  • Els nens són més vulnerables que els adults i els efectes del soroll són més evidents. Els nens que viuen en llars sorollosos solen presentar un menor desenvolupament cognitiu, del llenguatge i presenten pitjor comprensió lectora, sofrint també un dèficit d'atenció i memòria.
  • Però a més el soroll afecta des d'abans de néixer i es corre el risc d'alterar la salut del fetus i fins i tot del nounat, provocant pèrdua auditiva o retard en el creixement, si la mare ha estat exposada a soroll crònic durant l'embaràs.
+ Info: Setmana Sense Soroll