La Comissió Europea presenta una campanya per informar als ciutadans sobre els seus drets quan viatgin aquest estiu

Data: 24-07-2018 - Categoría: Consum


La Comissió disposa de diverses regulacions i normatives que afecten diferents àmbits de la quotidianitat dels turistes, des dels drets dels passatgers a la protecció dels consumidors a l'hora d'adquirir viatges i paquets de vacances; des de les tarifes d'itinerància (roaming) fins a l'atenció sanitària en un altre país de la UE o la protecció consular si es viatja fora de la Unió.

Drets dels viatgers: nova regulació per protegir també els passatgers d'autocars i autobusos. Des de la Comissió Europea s’ha llençat una campanya per informar sobre els drets dels passatgers que enguany inclouen, a més dels usuaris de tren i avió, aquells que es desplacen per transport marítim, autocar i autobús.  Aquests drets inclouen, entre d'altres, compensacions per cancel•lació de viatges o per retards, accés a una informació clara sobre el preu dels bitllets, atenció a les persones amb mobilitat reduïda i o discriminació en funció de la nacionalitat de l'usuari.

Protecció dels consumidors: la Comissió Europea ha actualitzat la directiva que protegeix els consumidors de viatges combinats per adaptar-los a les necessitats actuals i a la creixent contractació de viatges per Internet. Es faran controls més estrictes dels recàrrecs de preus (que no podran ser superiors al 10%), una millora dels drets de cancel•lació, més compensacions en cas de hi hagi algun problema que afecti el consumidor i es promourà un únic punt de contacte on el consumidor es pugui dirigir si alguna cosa va malament, etc.

Trucades telefòniques: des del passat 1 de juliol els límits màxims de les tarifes d’itinerància de dades dins de la UE són un 36% més baixos. Això ha fet molt més barat poder llegir correus electrònics, utilitzar mapes o actualitzar les xarxes socials quan viatgem per la UE. Aquesta no és l'única fita assolida per la UE, també ha aconseguit rebaixar el preu de les trucades i els SMS entre els diferents països de la Unió.

Protecció sanitària: la Targeta Sanitària Europea La Targeta Sanitària Europea (TSE), que tenen dos de cada cinc europeus, és a dir un total de 190 milions de persones, permet als ciutadans de la UE rebre assistència sanitària d'urgència i gaudir les vacances amb tranquil•litat en qualsevol dels Estats membres, a Islàndia, Liechtenstein, Noruega o Suïssa. La Targeta Sanitària Europea acredita que una persona té dret a rebre assistència sanitària d'urgència de la sanitat pública del país on es trobi en les mateixes condicions i al mateix cost que els ciutadans d'aquest país. A més a més, s'ha creat una aplicació mòbil que ofereix informació complementària sobre la pròpia targeta i altres utilitats.

Protecció consular: Si un ciutadà europeu pateix algun problema durant un viatge fora de la UE i no hi ha una ambaixada o consolat del seu país, es pot acollir a la protecció consular que garanteix la Unió Europea. Un viatger pot requerir aquest servei si, per exemple, li roben el passaport, té un accident o una malaltia greu, és víctima d'un atac amb violència, és detingut o arrestat, si es troba en una situació d'emergència o si s'ha de repatriar un cos.

Qualitat de les aigües de bany: la UE controla la qualitat de les aigües de bany elaborant cada any la llista de platges i aigües d'interior aptes per al bany, la validesa del permís de conduir expedit en qualsevol dels Estats membres a tota la Unió Europea o la protecció de la seguretat dels aliments.