INTOXICACIONS ALIMENTÀRIES

Data: 11-07-2016 - Categoría: Alimentació

A l’estiu es concentren el 60% de les intoxicacions alimentàries,  a la consulta d’atenció primària, perquè a l’estiu mengem més a l’aire lliure, i el temps transcorregut entre que ens preparem el menjar i el consumim sovint afavoreix el creixement microbià que causa la toxiinfecció alimentària.

L’ Agència Catalana de Seguretat Alimentària aconsella preparar les amanides variades a base de vegetals crus, pasta, formatge, i embotits al darrer moment abans de marxar,  alerta que barrejar ingredients crus i cuits amb antelació i a temperatura ambient afavoreix la contaminació, i  aconsella evitar salses que duguin ou. Les salses comercials, un cop obert l’envàs,  cal consumir-lo en un espai breu de temps.

El rentat de mans s’ha demostrat com una mesura molt efectiva per evitar les intoxicacions alimentàries, sobretot desprès d’utilitzar el wc, el mocador per tossir, esternudar o mocar-se, desprès de tocar-se els cabells, els ulls o les orelles i desprès de manipular escombraries o aliments crus.

Cal no trencar la cadena del fred i mantenir certes normes d’higiène alhora de manipular i cuinar el menjar.  Per evitar les intoxicacions alimentàries cal mantenir els aliments per sota de 10ºC o per sobre de 65ºC, i assegurar-se que els aliments no estan més de dues hores entre aquests 10ºC i els 65ªC.

Es fals que els aliments contaminants facin sempre mala olor, que els aliments sobrants d’altres àpats són aptes per al seu consum i que només cal tornar-los a escalfar i  és falsa la creença que afegir vinagre o llimona a productes com el seitó, la maionesa o els musclos crus eviti la intoxicació alimentària.

Font: CAMFIC