Els trasplantaments d'òrgans a Catalunya creixen per cinquè any consecutiu i marquen un nou rècord

Data: 17-01-2019 - Categoría: Salut

  • Al 2018 s’ha arribat als 1.149 trasplantaments, un 3,9% més que l’any 2017; la taxa supera els 150 per milió de població i esdevé una de les més altes del món.
  • L’any passat van augmentar els trasplantaments hepàtics, cardíacs, pulmonars i pancreàtics; els renals, per contra, van disminuir lleugerament.
  • Les negatives a la donació han repuntat significativament (18,7%), després d’anys de tendència a la baixa, el que ha reduït lleugerament el nombre de donants cadàver.
Novament, gràcies a la generositat dels donants i de les seves famílies, Catalunya se situa, un any més, com un referent internacional en l’àmbit dels trasplantaments i les donacions d’òrgans. Això és el que demostren les dades globals relatives a l’any 2018, de les quals avui s’ha fet balanç en una roda de premsa encapçalada per la sotsdirectora del Servei Català de la Salut (CatSalut), Marta Chandre.

Les dades recopilades per l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT) i presentades pel seu director, Jaume Tort, mostren com el nombre de trasplantaments realitzats als hospitals catalans ha seguit incrementant-se per cinquè any consecutiu. En concret, el 2018 s’han dut a terme un total de 1.149 intervencions -un 3,9% més que el 2017. A més, els 151,2 trasplantaments per milió de població (pmp) representa una de les taxes de trasplantament més elevades del món. Per tipus, el 2018 van augmentar els hepàtics (un 13,8%), els cardíacs (un 18,3%), els pulmonars (un 16,9%) i el pancreàtics (un 23,5%). Els renals van reduir-se lleugerament (-1,2%), degut en part al descens de la donació de viu.

Per centres, els programes de trasplantament de l’Hospital de la Vall d’Hebron han liderat, amb 319 intervencions, el rànquing de centres amb més trasplantaments realitzats, seguit per l’Hospital de Bellvitge (254) i l’Hospital Clínic (250).


Aquests excel·lents resultats de trasplantament han permès contenir la llista d’espera per trasplantament renal, tot i l’augment de les indicacions, i reduir les llistes d’espera d’òrgans vitals, com el fetge, el cor o els pulmons. Així, a 31 de desembre de 2018, unes 1.200 persones continuaven esperant un òrgan. Concretament, 1.059 persones estan a l’espera de rebre un trasplantament de ronyó, 77 de fetge, 27 de cor, 30 de pulmó i 28 de pàncrees.

Les negatives familiars trenquen la tendència positiva dels anys anteriors

Les negatives a la donació - el nombre de famílies que rebutgen la donació dels òrgans i teixits del seu familiar-, s’ha incrementat significativament aquest 2018, trencant una tendència molt positiva dels darrers anys. El 2018, el percentatge de negatives familiars, entre el total d’entrevistes familiars realitzades, s’ha situat en el 18,7% o, el que és el mateix, quasi 2 de cada 10 famílies de potencials donants, no han donat el consentiment a la donació dels òrgans del seu familiar.

Les causes principals d’aquestes negatives han estat la negativa de la família sense especificar cap raó concreta (46%), la negativa prèvia del donant (34%) i altres motius (11%). A més, el 3% de les famílies encara al·leguen dubtes amb la mort encefàlica o la integritat corporal i un 2% problemes amb el personal sanitari. Un 4% addueixen motius religiosos com causa de negativa, tot i que les religions majoritàries es mostren favorables a la donació, com s’explicarà a la jornada de clausura del cicle sobre donació i religions, que se celebrarà el proper 23 de gener al Palau Macaya de Barcelona. 

Rècord de trasplantaments pediàtrics a Catalunya

L’any 2018 els dos centres autoritzats per trasplantament pediàtric a Catalunya -l’Hospital Infantil de Vall d’Hebron i l’Hospital Sant Joan de Déu- han realitzat 53 trasplantaments (25 de ronyó, 15 de fetge, 8 de cor i 5 de pulmó), un nou rècord d’activitat en trasplantament pediàtric a Catalunya. Fins a 42 dels 53 s’han portat a terme a l’Hospital Infantil de Vall d’Hebron i 11 a l’Hospital Sant Joan de Déu. Globalment, aquests xifres representen que gairebé 1 de cada 3 menors de l’Estat espanyol ha estat trasplantat en un dels dos centres pediàtrics de Catalunya.

Aquests 53 trasplantaments no haurien estat possibles sense els òrgans dels 28 donants de cadàver –10 dels quals catalans, 16 d’altres comunitats autònomes i 2 d’un altre país europeu– i 12 donants vius de ronyó i de fetge.
L’any 2018 s’han registrat 12 donants menors de 18 anys i 2 negatives familiars a la donació.

Menys donació de teixits i cèl·lules

Aproximadament, 12.000 pacients s’han beneficiat dels teixits distribuïts pel Banc de Sang i Teixits (BST) de Catalunya, obtinguts prèviament gràcies a la donació. El BST va gestionar l’any passat 1.501 donants de Catalunya (-3,6% respecte el 2017), dels quals es van obtenir 2.305 teixits (-5,2%). En total, es van donar 1.483 còrnies, 184 vàlvules cardíaques, 118 vasos sanguinis, i van haver 368 donants de teixit múscul-esquelètic i 152 de pell. Cal recordar que, si s’estima que un donant ideal d’òrgans pot salvar fins a 8 vides, amb un de teixits es pot millorar la vida de més de 100 persones.

Pel que fa a la donació de medul·la òssia, tot i reduir-se el nombre de potencials donants respecte el 2017, l’any 2018 s’han incorporat 3.923 nous donants al Registre de Donants de Medul·la Òssia (REDMO). Així, a Catalunya hi havia, a 31 de desembre de 2018, 51.354 persones inscrites. A més, els donants efectius (persones que finalment han donat medul·la òssia o sang perifèrica destinada a un trasplantament) han augmentat durant l’any 2018 un 72% en relació a l’any passat (43 vs. 25). Per altra banda, el banc de cordó del BST ha distribuït 72 unitats destinades a trasplantament.

La donació, un gest solidari fonamental

Tant l’OCATT com el Departament de Salut volen destacar com a fonamental la donació d’òrgans per a què els trasplantaments siguin possibles. I, per tant, posen de manifest la importància de la generositat i la solidaritat de les famílies de les persones donants, que amb el seu gest fan un regal de vida i esperança. Igualment, fan un reconeixement explícit als professionals i als hospitals catalans que, una vegada més, han contribuït de manera decisiva en l’assoliment dels excel·lents resultats de trasplantament a Catalunya.

Font: Departament de Salut