Els riscos dels petards i les fogueres

Data: 22-06-2016 - Categoría: Salut

Els nens han d’estar supervisats per un adult en tot moment. Quan es comprin els petards (només s’han de comprar els adequats a cada edat), durant el transport (mai a les butxaques, en una bossa que porti l’adult), i en el moment de la manipulació (mai a llocs tancats).

No s’han de subjectar els petards directament amb la mà. S’han d’encendre amb una metxa i a terra per tenir temps d’allunyar-se abans de l’explosió. No s’han de manipular els petards defectuosos ni posar-los en ampolles, caixes o altres elements que puguin convertir-se en metralla en explotar, ja que això incrementa el risc de produir lesions.

Pel que fa a les fogueres, els pares han de vetllar pels seus fills i han de situar-se a una distància prudent. També s’ha d’evitar llençar objectes que puguin provocar flamarades. En resum, el més important és una adequada supervisió dels infants.

Cal  educar els petits sobre l’ús correcte de materials potencialment perillosos, com els petards, i supervisar-los per poder gaudir de la festa i que no acabi en un centre mèdic.

Què cal fer en cas de cremada?
D’entrada cal  allunyar la víctima d’allò que ha provocat la lesió. En segon lloc, humitejar les cremades i cobrir-les amb gases o un apòsit, que hauria de ser estèril. Segons la gravetat de la lesió, cal anar a un centre mèdic per a una correcta avaluació i tractament.

Què no s’ha de fer?
Mai aplicar remeis casolans, ni punxar o rebentar butllofes. Així s’evita la contaminació de les cremades. Si aquestes són tan extenses i profundes que fan necessària atenció mèdica especialitzada, no s’han d’aplicar ungüents o pomades que puguin emmascarar la lesió i provocar errades de diagnòstic.

Quan s’ha d’anar a l’hospital?
Sempre que les cremades siguin extenses o afectin la cara, mans o genitals, s’ha de buscar ràpidament  atenció especialitzada hospitalària.

Font: ICS. Hospital Vall d’Hebron.