Els Mossos alerten de l'increment general d'estafes, sobretot per internet

Data: 04-01-2023 - Categoría: SocialsL'ús de targetes robades és el mètode més utilitzat pels estafadors

Les estafes estan a l'ordre del dia. De fet és difícil trobar a algú que no n'hagi patit una algun cop o que no tingui algun conegut que n'hagi sigut víctima. Per aquest motiu els Mossos d'Esquadra alerten de la importància d'anar amb compte per no caure en algunes de les estafes que es duen a terme avui en dia, la majoria d'elles a través d'internet.

Des de que Internet ha arribat a les nostres vides les estafes tradicionals s'han adaptat al món virtual i com a conseqüència s’amplia el ventall de possibles víctimes, especialment entre la gent gran.

Segons la unitat de Mossos que recull les denúncies, la majoria d'elles són per estafes com furts, robatoris, lesions… però el que més hi ha són estafes de tot tipus. La majoria d'estafes solen ser de poca quantitat econòmica i es duen a terme en processos de compravenda.

La principal estafa que es produeix actualment té relació amb les targetes. Bàsicament l'estafador obté les dades de la teva targeta ja sigui robant-la o a aconseguint-les a través d'un engany, i després va fent compres de menys de 20 euros perquè no li fa falta identificar-se per fer-ho. Segons els Mossos, això es produeix periòdicament. En el cas que ens arribi el càrrec d'alguna operació que hem fet, cal demanar un extracte oficial d'aquesta operació al banc, denunciar-ho i portar la denúncia al banc per tal que et tornin els diners encara que aquest procés pot trigar uns dies.

A més els estafadors estan actuant més a Internet i menys al carrer per seguretat ja que poden actuar des de qualsevol indret còmodament des de casa a través d’una pantalla i enviar milers d'esquers amb poc temps.

És molt important fer la corresponent denúncia. Hi ha persones que no denuncien per vergonya, perquè és massa poca quantitat, perquè ha de passar per la comissaria i passar una estona fent la denúncia o pel que sigui.

Per evitar ser víctima d'aquest tipus d'estafes els Mossos recomanen posar l’atenció a l’aspecte del web consultat, mirar l'opinió d'altres usuaris, anar amb compte amb les gangues, utilitzar mitjans de pagament segurs, no donar el CVV de la targeta, comprovar que l'adreça sigui la que busquem i que no balli cap lletra perquè pot portar a una web perillosa, comprovar els textos dels correus electrònics que arriben i assegurar-se que no tenen res sospitós, comprovar també que la web tingui "https" perquè això indica que compleix els protocols de seguretat i, en cas de dubte, utilitzar l'eina WHOIS per obtenir informació sobre una web sospitosa.