El nostre planeta, la nostra salut

Data: 07-04-2022 - Categoría: Salut


 

Enmig d'una pandèmia, d'un planeta contaminat, d'un augment de malalties com el càncer, l'asma i les cardiopaties, aprofitem la celebració del Dia Mundial de la Salut 2022 per cridar l'atenció del món sobre les mesures urgents necessiten per mantenir la salut dels éssers humans i del planeta i incentivar un canvi perquè les societats es preocupin del benestar.

L'OMS calcula que, cada any, es produeixen més de 13 milions de defuncions degudes a causes ambientals evitables, sense anar més lluny, a la crisi climàtica, que és l'amenaça més gran per a la salut a què s'enfronta la humanitat. La crisi climàtica també és una crisi de la salut.

Les nostres decisions polítiques, socials i comercials afavoreixen la crisi climàtica i sanitària. Més del 90% de les persones respiren un aire insalubre que és conseqüència de la crema de combustibles fòssils. A causa de l'escalfament del planeta, els mosquits propaguen les malalties més lluny i més ràpidament que abans. Els fenòmens meteorològics extrems, la degradació del sòl i l'escassetat d'aigua estan desplaçant les persones i afectant-ne la salut. La contaminació i els plàstics arriben fins al fons dels nostres oceans més profunds, de les muntanyes més altes, i s'han obert pas a la nostra cadena alimentària. Els sistemes de fabricació d'aliments i begudes molt transformats i poc saludables estan impulsant una onada d'obesitat, augmentant el càncer i les malalties cardíaques, alhora que generen un terç de les emissions mundials de gasos amb efecte d'hivernacle.

Des de la CUS - Salut + Consum + Alimentació ens sumem amb plena convicció a aquesta crida per revindicar la salut del planeta i el nostre propi benestar físic i emocional.