El Govern de la Generalitat obligarà les marques de roba a oferir més talles per combatre la pressió estètica

Data: 30-03-2023 - Categoría: Socials


 
La CUS - Salut + Consum + Alimentació va realitzar a l'octubre de 2003 una taula rodona “Les conseqüències de la pressió mediàtica” a la jornada “El consum, l'estètica i la moda: com afecten la salut?” amb el suport del Departament de Treball, Indústria, Comerç i Turisme de la Generalitat de Catalunya i celebrada al Caixa Fòrum de Barcelona a causa de la preocupació creixent per la problemàtica de l'elevat percentatge de dones, especialment adolescents i joves que asseguraven tenir problemes per trobar la talla adequada, cosa que Ja posava en dubte la compatibilitat de les talles de roba femenina i l'absència d'un patró comú ja que hi ha diferències morfològiques entre un cos i un altre i això provoca molèsties al consumidor ja que les talles no coincideixen als diferents establiments.

Ara, 20 anys després, el Govern de la Generalitat obligarà les marques de roba a oferir més talles per combatre la pressió estètica. Aquesta mesura és una de les 60 accions del nou Pla d'Acció per Combatre la Pressió Estètica, que es desplegarà fins al 2026, impulsat pel Departament d'Igualtat i Feminismes amb l'Institut Català de les Dones. Entre aquestes mesures es preveu assegurar un ampli ventall de talles als comerços i botigues de roba, informar sobre l'equivalència amb les mesures corporals o recomanar l'ús d'uniformes que respectin la diversitat de cossos, tant a nivell laboral com esportiu...

També es preveuen acords amb el sector de la publicitat per informar sobre les imatges que hagin estat retocades, elaborar un codi de bones pràctiques per promoure la diversitat corporal o una prova pilot per promoure els processos de selecció de personal amb currículums cecs, és a dir sense fotografia de la persona.
Entre altres les accions, es destaca l'acord amb les principals marques de moda per fomentar l'acceptació del cos tal com és... això comporta l'obligació, a través del Codi de Consum, que les empreses amb almenys 3 establiments de venda a territori català, tinguin una oferta de talles més àmplia. Uns paràmetres de talles que no es podran concretar fins que no es modifiqui el Codi de Consum...

Com abans dèiem aquesta problemàtica afecta especialment les adolescents i joves ja que moltes dones se senten insatisfetes amb el cos. Un 47% de les noies de 12 a 16 anys es volen aprimar, i entre els 8 i els 11 anys, un 15% de les nenes ja mostren disconformitats amb el seu propi cos i això les porta a alterar la seva pauta alimentària. Sense oblidar que a més, el 60% de les dones joves d'entre 18 i 24 anys se senten insatisfetes amb el seu propi cos... cosa que també passa entre el 40% i el 50% de les dones de fins a 65 anys.