El comerç eletrònic augmenta un 30% a Espanya. Consells per fer una compra segura .

Data: 31-07-2019 - Categoría: Consum

Segons les darreres dades publicades el comerç electrònic a crescut un 30% a Espanya i es situa al voltant dels 40.000 Millions d'euros.

És un ritme accelerat i en constant creixement del comerç electrònic a Espanya. Segons les dades de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència, el 2018 aquest sector va facturar gairebé 40.000 milions d'euros, un 29% més que l'any anterior.

Al llarg de l'any passat a Espanya es van fer gairebé 700 milions de transaccions en compres online i en el quart trimestre del 2018 la facturació del comerç electrònic va arribar als 10.820 milions d'euros i 205 milions de transaccions.

Les agències de viatges és on es concentra la part més gran, amb l'11,5% de la facturació total, seguit de les aerolínies, amb el 8,6%. D'aquesta manera pràcticament el 20% de la factura online dels espanyols es dedica al negoci turístic. La tercera categoria per pes dels ingressos és la moda, amb un 6,8% del total.


Des de la CUS - Salut,Consum i Alimentació volem recordar-vos els consells i recomanacions més generals per fer unes compres segures a la xarxa:
  • No facilitar dades bancàries o dades personals per correu electrònic o en formularis web d'origen poc clar.
  • Descarregar les aplicacions mòbils només en les botigues oficials.
  • Evitar connectar-nos a xarxes Wi-Fi obertes (és a dir, sense contrasenya) de les quals no en coneguem el propietari.
Si volem comprar o contractar per Internet hem d'escollir un comerç electrònic que sigui segur i de confiança i del qual tinguem alguna bona referència (per amics, familiars o coneguts):

Si no coneixem el web en el qual volem comprar, busquem a internet la opinió d’altres consumidors sobre aquella empresa, abans de comprar.

Si el que comprem son entrades a concerts o espectàles fem-ho només en els portals dels distribuïdors oficials!

Mirem que el web de la botiga virtual sigui mínimament acurat, amb dades de contacte i condicions totalment clares pel que fa als sistemes de pagament i d’enviament.

Com ja hem dit, no és recomanable accedir a botigues virtuals des d’enllaços que ens arribin per missatge o per e-mail.

Abans de comprar, comparem preus a diferents llocs web. Si detectem diferències molt grans, desconfiem! Podria tractar-se d’un cas de falsificació o d’intent d’estafa.

Una pista per detectar un web segur és que l’adreça electrònica comenci per https://. A la part inferior del navegador ha d’aparèixer el dibuix d’un cadenat tancat.
Evitem fer compres a través d'ordinadors públics i xarxes Wi-Fi obertes!

Important: Pensem que, si comprem en botigues virtuals amb seu fora de la Unió Europea i tenim cap problema, la situació serà més complexa i difícil de resoldre.

A més de quedar clarament identificat el venedor (nom, adreça, etc.) han d’informar sobre:
  • Tots els detalls de les característiques del producte o del servei.
  • Informació suficient i completa sobre el preu total (amb impostos inclosos) i de les despeses d’enviament (si és que són a càrrec nostre, perquè de vegades l’enviament és gratuït).
  • La modalitat i el termini màxim de lliurament del producte o d'inici de la prestació del servei.
  • Si és el cas, informació sobre el dret de desistiment que ens permet retornar el producte o cancel·lar el contracte dins dels 14 dies següents.
  • Els sistemes de devolució del producte si, per exemple, és defectuós o ens envien un producte incorrecte.
  • Les modalitats de pagament disponibles.
  • Les condicions del contracte.

Un cop feta la comanda, hem de rebre un missatge de confirmació amb tota la informació relativa al producte i al preu. Conservem-lo!

Finalmente cal recordar que la existència del dret de desistiment. En les compres i les contractacions a distància tenim dret a desistir, és a dir, a retornar el producte dins el termini legal de 14 dies des que el rebem (o des del moment en què acceptem o signem el contracte, si es tracta d’un servei).