Dia Nacional de l'Esclerosi Múltiple

Data: 18-12-2018 - Categoría: Salut

A Espanya estan diagnosticades d'esclerosi múltiple unes 47.000 persones. Es tracta d'una malaltia del sistema nerviós central que es detecta en la seva major part en persones joves, d'entre 20 i 40 anys.

D'un ràpid diagnòstic de l'esclerosi múltiple (EM) i d'un tractament precoç depenen en gran part la qualitat de vida dels pacients i permet que augmenti de forma considerable l'esperança de vida dels pacients. Hem de recordar que encara que actualment la malaltia no té cura la innovació i els avenços terapèutics suposen una millora important en les expectatives dels pacients.

En aquests últims anys s'estan aplicant tractaments que són capaços de controlar de forma efectiva les conseqüències inflamatòries de la malaltia que es manifesta en forma de brots. Els tractaments tendeixen a ser personalitzats per tenir en compte múltiples factors relacionats amb l'agressivitat de la malaltia, el perfil d'eficàcia i seguretat, així com les característiques de cada pacient.
 

El diagnòstic de l'esclerosi múltiple està classificat en diferents nivells d'evolució depenent de com es manifesta en general i de si la persona es manté activa i el progrés de la discapacitat s'estabilitza o es manté progressant en el temps.

Una recaiguda o reagudització de l'Esclerosi múltiple o brot acostuma a provocar nous símptomes o l'empitjorament dels que ja existeixen. Aquests brots acostumen a durar d'uns dies a diverses setmanes o fins i tot mesos i posteriorment pot produir-se una recuperació incompleta o total.

Les persones amb esclerosi múltiple poden experimentar diferents tipus de símptomes, que poden afectar a gairebé qualsevol part del cos i la ment: fatiga, dificultat per caminar, dolor, visió doble, incontinència urinària, depressió, problemes per dormir, rigidesa muscular i rampes, entre d'altres. Molts d'aquests símptomes passen desapercebuts i suposen de vegades incomprensió per part de l'entorn tant a nivell familiar com professional.

La informació és una eina útil per lluitar contra la incomprensió i en això coincideixen tant terapeutes com a professionals de la Salut.