Dia Mundial Sense Tabac 2019

Data: 31-05-2019 - Categoría: Salut

Cada any, el 31 de maig, l'OMS i associats de tot el món celebren el Dia Mundial Sense Tabac, dedicat a ressaltar els riscos per a la salut associats al consum de tabac i promoure polítiques eficaces per reduir aquest consum. El consum de tabac és la principal causa prevenible de defunció en el món, i actualment mata un de cada 10 adults a tot el món.

L'epidèmia mundial de tabaquisme mata cada any gairebé 6 milions de persones, de les quals més de 600 000 són no fumadors que moren per respirar fum aliè. Llevat que actuem, l'epidèmia matarà a més de 8 milions de persones cada any cap a 2030. Més del 80% d'aquestes morts evitables correspondran a persones que viuen en països d'ingressos baixos i mitjans.

L'objectiu primordial del Dia Mundial Sense Tabac és contribuir a protegir les generacions presents i futures no només d'aquestes conseqüències devastadores per a la salut, sinó també dels flagells socials, ambientals i econòmics que es deriven del consum de tabac i l'exposició al fum que desprèn.

Alguns dels efectes nocius del tabac

El tabac afecta principalment els sistemes bronco-pulmonar i cardiovascular. Les estadístiques assenyalen que el tabaquisme és la principal causa de càncer de pulmó, laringe, òrgans digestius i aparell urinari.

La calor produïda per la combustió de la cigarreta té contacte directe amb la mucosa oral, provocant efectes nocius sobre la mateixa, entre ells, periodontitis i gingivitis.
Augmenta el risc de patir bronquitis crònica, emfisema, MPOC i úlcera pèptica. Està demostrat que predisposa a l'arteriosclerosi amb les seves manifestacions a nivell coronari, arterial perifèric i cerebral.

El fumador és més propens a patir un altre tipus de patiments, com úlceres d'estómac, malalties cardíaques i dels vasos sanguinis, i per si això fos poc, té menys immunitat a les infeccions que els que no fumen.

Segons xifres de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) els fills de pares fumadors tenen 70% més de probabilitat de ser internats per malalties respiratòries. El pes dels nounats de mares fumen és menor comparat amb els fills de no fumadores. A més el tabac causa més del 80% de la mortalitat per processos pulmonars crònics.