Día Mundial de l'ictus

Data: 29-10-2018 - Categoría: Salut

Les estadístiques prediuen que una de cada sis persones pot patir un ictus al llarg de la seva vida

Aproximadament la meitat d'afectats no aconsegueix una total recuperació i pateixen seqüeles permanents pel dany cerebral irreversible.

Són unes 120.000 persones les que pateixen un ictus a Espanya, una malaltia que afectarà al llarg de la seva vida a una de cada sis persones i que s'ha situat com la segona causa de mort a Espanya i la primera si ens referim al sexe femení . L’ictus provoca la mort o una discapacitat greu en el cinquanta per cent de les persones afectades.

És fonamental informar la població sobre què és un ictus, els factors de risc i els símptomes que pot presentar aquesta malaltia i, en cas de necessitat, saber com s'ha d'actuar per evitar danys majors.


Els símptomes que poden predir la presència d'un ictus apareixen de forma inesperada i els més evidents solen ser la dificultat per parlar o entendre paraules o frases, dificultat de moviment, pèrdua brusca de força o sensibilitat en una part del cos, alteració de la simetria facial i fins i tot problemes de visió i dolor intens de cap.
En molts casos els símptomes solen presentar-se de forma conjunta (un o diversos d'ells) tot i que n'hi ha prou experimentar només un d'ells per actuar amb urgència.
Els factors de risc més freqüents són la hipertensió arterial, diabetis, colesterol elevat, tabaquisme, obesitat, problemes cardíacs, sedentarisme, consum abusiu d'alcohol sense oblidar l'edat ja que està comprovat que la incidència de l’ictus augmenta a partir dels 60-65 anys encara que en aquests últims anys també s'ha registrat un augment de la incidència en persones més joves a causa dels estils de vida poc saludables.

La gran majoria de casos d'ictus podrien arribar a evitar-se si es posa en pràctica una prevenció adequada. És a dir, hàbits de vida saludables tant per als que ho han patit, ja que aquest fet suposa en si mateix un risc perquè pugui repetir-se una segona vegada, com per a aquells que no han passat per aquesta experiència.

Quan ens referim a estils de vida saludables estem parlant d'abandonar el tabac i reduir el consum d'alcohol, reduir pes i disminuir el greix i la sal en els àpats diaris, realitzar activitat física i controlar periòdicament la tensió arterial.

Quan es produeix un ictus el dany cerebral depèn en gran mesura del temps en què aquest ha estat actuant i de la localització i extensió de la zona afectada. És fonamental la capacitat de reacció per a acudir de forma urgent a l'hospital ja que aquesta acció immediata pot fins i tot salvar la vida de la persona afectada i, per descomptat, millorar significativament el pronòstic de la malaltia ja que cada minut que transcorre és de vital importància.

Més informació:
CUS, Coordinadora d’Usuaris de la Sanitat. Salut, Consum i Alimentació
Telèfon: 93 302 41 38