Dia Mundial de l'Alimentació 2018. Un commemoració que se celebra cada any des de 1981

Data: 16-10-2018 - Categoría: Alimentació

El 16 d'octubre se celebra el Dia Mundial de l'Alimentació. Un dia d'una rellevància especial ja que de la nostra alimentació depèn directament la nostra salut i qualitat de vida i, evidentment, les nostres expectatives de longevitat.

En aquest Dia Mundial de l'Alimentació es commemora la fundació de l'Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació (FAO) i en cadascuna de les seves diferents edicions es proposa un tema diferent. En aquest 2018 el tema escollit és aquest: "Les nostres accions són el nostre futur. Un món #sensefam per 2030 és possible ".


L'objectiu fonamental de la FAO és treballar per augmentar els nivells de nutrició a tot el planeta, millorar la productivitat agrícola a tots els nivells i augmentar la qualitat de vida de les persones que viuen dels cultius i plantacions i finalment millorar la productivitat i contribuir al creixement de l'economia global.

Des de la FAO també es presta assistència a aquells països que canvien la seva política agrícola per ajudar les regions en situacions de fam, així com també s'ajuda a implementar la tecnologia adaptada a les diferents necessitats i es facilita un entorn neutral per establir diàlegs i acords sobre temes relacionats amb la producció d'aliments.

En un dia assenyalat com el d'avui amb la referència de la FAO són innombrables els esdeveniments que s'organitzen a nivell local i mundial. Des de la seu de la FAO a Roma, Itàlia, es promou i difon un programa dirigit a líders d'organitzacions polítiques i no polítiques en tots els àmbits i es treballa per augmentar l'atenció dels mitjans de comunicació sobre temes d'actualitat relacionats amb el subministrament d'aliments. A més altres organitzacions de les Nacions Unides i universitats de tot el món organitzen simposis, conferències, tallers i presentacions de temes particulars relacionats amb la producció, distribució i seguretat dels aliments.

A nivell mundial s'organitzen molts esdeveniments diferents per crear i potenciar la consciència col•lectiva sobre els problemes reals en el subministrament i la distribució d'aliments i es promouen accions per recaptar fons en suport de projectes per ajudar en el cultiu de plantes d'aliments i la distribució d'aliments. Un exemple d'això és TeleFood, campanya de la FAO que finança microprojectes per ajudar els petits agricultors a nivell de base. L'objectiu dels quals és ajudar els agricultors a ser més eficients i productius, millorar l'accés de les comunitats locals als aliments i els augmentar els ingressos en efectiu dels agricultors. Els esdeveniments de recaptació de fons inclouen esdeveniments esportius patrocinats, subhastes de caritat, concerts i marxes.

Reproduïm aquí el missatge del secretari general de la FAO amb motiu del Dia Mundial de l'Alimentació.

"En el nostre món d'abundància, una de cada nou persones no té prou per menjar.
Al voltant de 820 milions de persones segueixen patint fam.
La majoria d'elles són dones.
Uns 155 milions de nens pateixen malnutrició crònica i poden patir els efectes del retard del creixement durant totes les seves vides.
I la fam és la causa de gairebé la meitat de les morts de nens menors d'1 any a tot el món.
Aquesta situació és intolerable.
En aquest Dia Mundial de l'Alimentació, comprometem a aconseguir un món sense fam: un món en el qual totes les persones tinguin accés a una alimentació sana i nutritiva.
Per assolir l'objectiu de la fam zero hem d'unir esforços.
Països i empreses, institucions i particulars: cadascun de nosaltres ha de fer el que li correspon per aconseguir sistemes alimentaris sostenibles.
Avui renovem el nostre compromís de defensar el dret fonamental de tota persona a l'alimentació i de no deixar ningú enrere.
Moltes gràcies."