Dia Mundial de l'Aigua 2024

Data: 22-03-2024 - Categoría: Medi AmbientLa greu sequera actual que comprèn el període 2021-2023 i que suma més de 36 mesos sense pluges, és la més severa que ha patit Catalunya des que es tenen registres (1905). Gràcies a la consciència de la ciutadania, les mesures aplicades pel Govern i les campanyes impulsades per la Generalitat de Catalunya, els consums s'han contingut i s'han reduït en la majoria dels casos.

El consum mitjà d’aigua a Catalunya és d’uns 117 litres per habitant i dia (la OMS estableix que el límit mínim necessari és de 100 litres/ habitant/ dia). Aquesta contenció generalitzada és un gran aliat no només per ajudar a garantir la disponibilitat d’aigua sinó també per prendre consciència d’una cultura d’estalvi i sostenibilitat envers el medi ambient.

A Catalunya s’ha proposat una campanya d'estalvi i conscienciació en l'us de l'aigua "L'Aigua no cau del cel, estalviar-ne és cosa de tots", per tal d'optimitzar al màxim el recurs que tenim disponible, perquè l'aigua que estalviem avui és la que tindrem per demà.

En episodis de sequera, és indispensable que reduïm el consum d'aigua a tots els nivells. La sequera és un fenomen cíclic que afecta a Catalunya i en els darrers 20 anys hem viscut 5 episodis d'escassetat d'aigua, el més greu és el que estem vivint des de de 2021 fins l'actualitat. Aquest estalvi d'aigua ha d'anar en paral·lel al desplegament de noves infraestructures per adaptar-nos a l'emergència climàtica no dependre del clima.