Dia Mundial de la Salut 2024

Data: 07-04-2024 - Categoría: SalutEl dret a la salut de milions de persones està cada cop més amenaçat per tot el món. Les malalties i els desastres aguaiten amenaçadorament com les principals causes de mort i discapacitat. Els conflictes malmeten vides i deixen una reguera de mort, dolor, gana i desassossec psicològic.

La crema de combustibles fòssils aclapara la crisi climàtica i alhora ens arrabassa el dret a respirar aire net, i la contaminació de l'aire en espais tancats ia l'exterior es cobra una vida cada cinc segons.

Segons el Consell de l'OMS sobre els Aspectes Econòmics de la Salut per a Tothom, almenys 140 països reconeixen la salut com un dret humà en la seva constitució. Tot i això, cap d'ells promulga ni aplica lleis que garanteixin a les seves poblacions el dret a accedir als serveis de salut. Això explica que almenys 4500 milions de persones –més de la meitat de la població mundial– no estiguessin plenament cobertes per serveis de salut essencials el 2021.

Per fer front a reptes d'aquesta mena, el lema del Dia Mundial de la Salut 2024 és «La meva salut, el meu dret».

El lema d'aquest any es va triar per defensar el dret de totes les persones, on siguin, a tenir accés a serveis de salut, a educació ia informació de qualitat, així com a aigua potable, aire net, bona alimentació, habitatge de qualitat , condicions laborals i ambientals decents, ia no ser discriminades.

Per tot això, la CUS – Salut + Consum + Alimentació s'adhereix a aquest dia i reclama el dret a la salut per a totes les persones sense distinció ni cap tipus de discriminació.