Dia Mundial contra el Càncer de Mama 2021

Data: 19-10-2021 - Categoría: Salut


L'objectiu de la Iniciativa Mundial contra el Càncer de Mama, de l'OMS, és reduir en un 2,5% anual la mortalitat mundial per aquesta malaltia, amb la qual cosa entre 2020 i 2040 s'evitarien 2,5 milions de morts a nivell mundial . En cas de complir aquest objectiu, el 2030 s'evitaria el 25% de les morts per càncer de mama entre les dones menors de 70 anys, i per 2040 aquesta xifra seria de l'40%. Els tres pilars per assolir aquesta fita són: la promoció de la salut per a una detecció precoç; el diagnòstic oportú; i la gestió integral de el càncer de mama.

Si s'imparteix educació sobre salut pública a les dones per millorar el seu coneixement dels signes i símptomes del càncer de mama i perquè, juntament amb les seves famílies, entenguin la importància de la detecció i el tractament precoç, serien més nombroses les dones que acudirien als professionals de la salut quan comencessin a sospitar que tenen càncer de mama i abans que progressés qualsevol càncer ja present. Això és possible fins i tot quan no es disposa d'equip per a l'exploració mamogràfica, la qual cosa actualment és poc factible en molts països.

L'educació sobre salut pública s'ha de combinar amb l'educació dels treballadors de la salut sobre els signes i símptomes del càncer de mama inicial de manera que, quan sigui procedent, es derivi a les dones als serveis de diagnòstic.

El diagnòstic ràpid ha d'anar a l'una del tractament efectiu del càncer, que en molts establiments de salut requereix un cert grau d'atenció especialitzada de la malaltia. Mitjançant l'establiment de serveis centralitzats en un centre o hospital dedicats al càncer, usant el càncer de mama com a model, el tractament d'aquesta malaltia pot optimitzar i al mateix temps millorar el d'altres tipus de càncer.