Dia Internacional de la Infermera

Data: 12-05-2019 - Categoría: Salut

Des de la CUS – Coordinadora d’Usuaris de la Sanitat. Salut, Consum i Alimentació volem destacar l’important paper d’aquest col·lectiu professional per garantir la qualitat i la sostenibilitat del sistema de salut i la importància del seu vessant assistencial, docent i investigador que garanteixen unes cures de qualitat en totes les etapes de la vida, fomentant l’autonomia de les persones, grups i comunitats en el seu entorn més pròxim.


Cada 12 de maig es celebra el Dia Internacional de la Infermera. Aquest esdeveniment mundial commemora el naixement de Florence Nightingale (Florència, 1820 - Londres, 1910), infermera britànica considerada la mare de la infermeria moderna. Florence Nightingale va crear el primer model conceptual i va demostrar la importància de les cures.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS), en una recent definició sobre els àmbits de responsabilitat de les infermeres, ha definit les intervencions específiques que han de dur a terme. Els aspectes rellevants del paper de la infermera en el segle XXI reflectits en els Acords per als objectius de salut 2000-2020 per a la Regió Europa (1998) són els següents.
  • Promoció d’estils de vida
  • Accessibilitat als serveis de salut
  • Prevenció de lesions i malalties
  • Orientació en l’ús dels serveis
  • Prestació de cures
  • Recuperació funcional i de rols
  • Ajuda a una mort digna
Segons el Consell Internacional d’Infermeres: “La infermeria abasta les cures, autònomes i en col·laboració, que es presten a les persones de totes les edats, famílies, grups i comunitats, malalts o sans, en tots els contextos, i inclou la promoció de la salut, la prevenció de la malaltia i les cures als malalts, discapacitats, i persones moribundes. Són funcions d’infermeria la defensa de la salut, el foment d’un entorn segur, la investigació, la participació en la política de salut i en la gestió dels pacients i els sistemes de salut, i la formació”.