Dia Europeu dels Drets dels Pacients

Data: 18-04-2016 - Categoría: Salut

Enguany el tema central de l'esdeveniment, que se celebra amb diferents actes estatals arreu d'Europa el 18 d'abril i amb una conferència internacional a Brussel•les el dia 12 de maig, és la sostenibilitat dels sistemes de salut en l'àmbit de les malalties cròniques des de dues vessants complementàries:
• La responsabilitat dels diferents actors que hi intervenen. Totes les persones relacionades amb el sector de la salut han d'implicar-se en la construcció d'un model sanitari sostenible i eficient basat en l'equilibri de tres aspectes fonamentals: les limitacions econòmiques actuals, l'accessibilitat universal i la qualitat de l'atenció. En aquest sentit, cal destacar el paper dels cuidadors informals en l'àmbit de l'atenció als malalts crònics.

El rol dels pacients en aquest àmbit és fonamental i només és possible mitjançant:
o La participació en l'elaboració i el desplegament de les polítiques sanitàries.
o La  millora de les seves capacitats individuals per responsabilitzar-se de la seva malaltia i tenir-ne cura, saber identificar-ne els símptomes, respondre-hi apropiadament i adquirir habilitats per gestionar-ne l'impacte físic, emocional i social. 

o L'ús adequat dels recursos sanitaris.

• El paper de la prevenció i la innovació. La promoció d'hàbits saludables, la difusió de campanyes de prevenció de problemes de salut o el foment de processos d'autocura de les malalties cròniques contribueixen a la sostenibilitat del sistema sanitari. La innovació és crucial per garantir la seguretat i la qualitat de l'atenció al pacient.

L'atenció a la cronicitat és una de les prioritats del Departament de Salut inclosa dins el Pla de salut 2011-2015.

Font: http://canalsalut.gencat.cat/ca/detalls/article/07_Dia-18-Dia-Europeu-dels-Drets-dels-Pacients

Galería de fotos