Dia Europeu de la Depressió

Data: 04-10-2018 - Categoría: Salut

Aquest dijous 4 d'octubre es commemora el Dia Europeu de la Depressió. La finalitat principal és la de llançar una crida sobre la necessitat d'obtenir una major sensibilització social, i promoure els recursos necessaris per atendre la important i creixent càrrega assistencial que suposa aquesta patologia.

 
El terme depressió s'utilitza per referir-nos a un estat d'ànim més baix del que és habitual i que ens afecta conductualment. Però la depressió és alguna cosa més. Es tracta d'un trastorn psicològic afectiu que implica canvis importants a nivell de pensament, sentiments i comportament.

L'OMS ha indicat que l'any 2020, la depressió serà la segona causa de discapacitat al món, superada únicament per les malalties cardiovasculars. A partir d'aquesta realitat la depressió, considerada com a malaltia mental, és un dels reptes de salut més preocupants a nivell mundial.

Un dels objectius de l'OMS és que cada vegada més les persones que pateixen aquesta malaltia siguin capaços de cercar i obtenir ajuda deixant de banda els posibles prejudicis i l'estigma social que afecta les persones que la pateixen.

Un dels principals aspectes que comparteixen les persones amb depressió és el sentiment de desesperança i la dinàmica que crea a nivell mental aquesta sensació amb una acumulació d'emocions negatives i la percepció d'estar cada vegada més tancats en si mateixos.

Precisament per això cal fomentar la naturalesa social de l'ésser humà perquè no es trenqui la relació amb les persones properes i el contacte quotidià perquè el pacient tingui a mà opcions de millora tot i que, sense cap mena de dubte, pot ser molt complicat el fet de relacionar-se i intentar ajudar a una persona amb depressió.

Hem d'intentar aprendre sobre la seva malaltia, el tractament que s'ha prescrit i quin ha de ser el nostre comportament cap a ells.

Aquestes persones necessiten ajuda per mantenir els seus compromisos adquirits tant a nivell personal com professional i per descomptat és bàsic que mantinguin estrictament el tractament prescrit pel metge o el psicòleg.

Compartir un bon estat d'ànim amb la persona afectada, portar una vida saludable i activa i tractar de trobar moments de diversió són aspectes que poden ajudar a les persones que pateixen depressió,

També és important que siguem conscients que els afectats per depressió necessiten de la nostra atenció i conversa i que li fem saber que per a nosaltres tenen molt valor com a persones.

En cas d'estar a cura d'una persona amb depressió és molt important que no ens descuidem a nosaltres mateixos i siguem capaços de suportar la situació i descansar prou per afrontar cada nou dia amb un estat d'ànim renovat.

Quant a l'aspecte mèdic és important que el pacient sigui tractat amb un abordatge terapèutic global que identifiqui els diferents aspectes emocionals que els afecten amb l'objectiu principal de dotar-los de les eines necessàries per a un adequat tractament que faciliti millorar la seva qualitat de vida.

Més informacio: 93 302 41 38
CUS, Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat. Salut, Consum i Alimentació.