Denuncia al geriàtric Aragó, de Barcelona, per la mort de vuit persones grans per salmonel·la

Data: 31-07-2023 - Categoría: SocialsLa denúncia de la fiscalia exposa que des de finals de juliol fins al setembre del 2022, a la residència, amb capacitat per a 100 persones –57 places són públiques–, es va produir un brot de salmonel·la que va afectar 39 residents, dels quals 15 van ser hospitalitzats i vuit van morir.

Segons la fiscalia, malgrat tenir l’obligació de fer-ho, els denunciats del geriàtric no van notificar cap dels casos a l’Agència de Salut Pública de Barcelona, i van negar el contagi dels 33 residents i no van comunicar set de les vuit morts.

A través de les successives visites fetes pels tècnics epidemiològics es van constar «la falta d’aplicació», segons l’acusació, de les mesures d’higiene establertes per contenir la propagació de la malaltia. De fet, afegeix la denúncia, al llarg del procés d’investigació, la falta d’higiene, la falta de material de desinfecció i la falta d’equipaments de protecció per portar a terme aquesta tasca «va ser una constant», i això, «malgrat les directrius facilitades pel personal sanitari des del primer moment».

A més, davant la constància per part de l’Agència de Salut Pública que la residència estava presumptament ocultant informació i nous contagis, va ser necessari obtenir informes mèdics del sistema públic de salut, entre els quals hi ha l’historial dels ingressos hospitalaris.

Des de la CUS – Salut + Consum + Alimentació volem dir que el tema de les residencies es un tema molt sensible. No totes funcionen de la mateixa manera. Hi ha un protocol que s’ha de seguir en el cas de malalties infecciones que afecten la salut publica.

En el cas de que no s’hagués notificat el brot com es obligatori a l’Agència de Salut Pública cal evitar el risc que suposa que algunes residencies no rebin un control exhaustiu a diferents nivells per evitar situacions critiques amb resultats irreparables en alguns casos.

Es necessari que s’actuï de manera resolutiva amb la manca de compliment de la normativa que regula les residencies geriàtriques. Es gravíssim que s’oculti informacions que suposa un important risc per la salut pública. Es inadmissible que succeeixen fets con aquests.