Consells per regalar en el Dia de la Mare

Data: 29-04-2021 - Categoría: Socials


En el Día de la Mare

En els últims anys, entre els productes més regalats en el Dia de la Mare, cada vegada es posicionen millor els productes digitals: telèfons mòbils, tablets, ordinadors, assistents o altaveus digitals i complements de tot tipus per a aquests dispositius; sense perjudici dels clàssics regals per a aquest dia com són la moda, cosmètica, productes de neteja i accessoris. Segons les dades de l'INE 2020, el 83,8% de les dones naveguen diàriament, 1 66,4% participen en xarxes socials i en els tres mesos anteriors a la realització de l'enquesta, un 53,4% havia comprat a través d'internet.

En aquest dia tan especial, com a consumidors, també podem aprofitar per regalar de forma sostenible i responsable, sense deixar-se portar per l'allau d'ofertes i rebaixes, evitant l'ús de plàstics o embalatges innecessaris, comprant en els comerços de barri, regalant productes naturals , ecològics, no testats en animals, vegans, a granel, de producció nacional o de proximitat, de comerç just, de segona mà, etc., fins i tot fabricant nosaltres mateixos el regal.

Però, si com a conseqüència de les restriccions a la mobilitat, com a mesura de prevenció per evitar un possible contagi, per la dificultat per desplaçar-se o per l'escassa oferta local, decidim comprar a través d'internet, us facilitem un seguit de consells per evitar caure en possibles fraus o falsificacions:

• Ull a les ofertes. No cliqueu en els enllaços que rebeu o en els anuncis que vegeu a les xarxes socials o pàgines web encara que semblin procedents d'entitats conegudes. Si veieu una oferta que us interessi, entreu a la web del venedor a través de la seva pàgina principal, no a través de l'enllaç. Si és una oferta real, la trobau; si no està és perquè probablement era un frau. Reviseu els enllaços, en ocasions és fàcilment identificable que l'adreça web a la que et remet és lleugerament diferent a la real de l'entitat. Això vol dir que és una estafa.
• Compreu només en pàgines web en la barra de el navegador aparegui el cadenat verd i el protocol de seguretat "https: //".
• Un cop a la web, busqueu les dades del venedor: nom o denominació social, domicili, correu electrònic o qualsevol altra forma de contacte, les dades d'inscripció en el Registre Mercantil i el número d'identificació fiscal. Si la web no ofereix aquesta informació, no te la juguis.
• Comproveu que l'apartat "Avís legal" o "Informació legal" conté informació sobre les condicions del contracte; sobre el dret de desistiment i de garantia; sobre com tornar el producte i obtenir el reemborsament del que s'ha abonat; informació sobre com reclamar; sobre la política de protecció de dades i els drets dels consumidors respecte dels mateixos. Si tota aquesta informació no apareix, és massa genèrica i breu o detecteu que la forma en què està escrita sembla una traducció directa d'un traductor digital, desconfia.
• En relació als productes oferts, reviseu que aparegui en l'etiquetatge, al menys en català, les característiques del producte; les instruccions i, si escau, les advertències sobre el seu ús; el marcatge CE; informació sobre el productor o distribuïdor, etc. Si no conté aquesta informació, podríem estar comprant un producte perillós, falsificat, o trobar-nos davant una estafa.

I, com podem evitar les falsificacions?

Les falsificacions a priori són difícils de detectar, però us oferim alguns consells per evitar comprar-les ja que, més enllà d'una possible estafa, aquests productes poden tenir conseqüències per a la nostra salut ja que són productes que estan en contacte directe amb la pell i, en cas de productes tecnològics, podrien explotar, cremar o tenir productes químics o materials prohibits.

En primer lloc, de forma general, reiterem els consells anteriors. Si una oferta és massa bona; la pàgina web del venedor ofereix poca informació sobre aquest, sobre els drets del comprador i sobre els productes, o té un aspecte poc fiable, són clars indicis que podem estar davant d'una estafa i / o davant la venda de productes falsificats.

Tot i així, detectar un producte falsificat pot ser difícil, per això et deixem alguns consells orientatius

Productes digitals

• Si el preu és massa bo, desconfieu.
• Compreu únicament en establiments autoritzats que certifiquin l'autenticitat del dispositiu. Si compreu a través d'un marketplace, identifiqueu el venedor (nom, adreça, forma de contacte, etc.). Si aquest té el seu domicili fora de la Unió Europea o comprem a un particular -aquí no hi ha una relació de consum, de manera que no estarem protegits per les normes que regulen els drets dels consumidors-, si escau, dificultarà la nostra reclamació.
• L’empaquetat i els precintes no han de presentar folgances; reviseu que el logo i ortografia sigui correcta, així com l'aspecte visual i acabat dels articles inclosos: dimensions, pes, colors, materials, cables, connectors, brillantor de pantalla i qualitat de les imatges.
• Comproveu la presència del manual d'instruccions o guia d'accés ràpid i de garantia: tots dos han de figurar al menys en català. Assegureu-vos que apareix el distintiu de marcatge CE.

Perfums i cosmètics

En els productes falsificats, el plàstic i el cartró de l'embalatge són de molt baixa qualitat, més fins que els originals, sol quedar aire entre el cartró i la cel•lofana i el contingut de l'envàs es mou dins d'ell mateix.
El flascó dels productes falsificats és de menor qualitat, més porós i menys transparent, a més en comptes d'estar fet d'una sola peça, podrem notar les unions entre les parts del flascó, generalment amb cola que podria ser tòxica.
En l'etiquetatge no figura el nombre de lot del producte, ni el llistat de components, i altres identificacions fonamentals tant per a la traçabilitat del producte com per a un correcte tractament mèdic, si cal. 
El tub dispensador en els productes falsificats sol ser més llarg que el flascó, pel que quedarà doblegat en el fons i podrà presentar gruixos anòmals.

Joieria i bijuteria

El contrast (o segell de contrast, gravat realitzat als articles de joieria fabricats amb metalls preciosos) de garantia té diferent forma per a cada metall preciós: oval per l'or, rectangle per la plata i rombe per al platí.
Dins el contrast ha d'aparèixer el gramatge en mil•lèsimes més la inicial de la comunitat autònoma on es troba el laboratori i un nombre que identifica el laboratori (per exemple, M1: Madrid laboratori nº1)
Per assegurar-nos que anem a comprar una joia i no una falsificació, hem de comprar sempre en joieries o llocs autoritzats que ens garanteixin l'autenticitat de les mateixes.